Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2021-06-08 14:15 )
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 886 Visningar

Det finns massor du kan göra för att digitalisera och automatisera olika flöden i Visma eEkonomi. Läs vidare för att förstå hur du arbetar på bästa sätt med dina inköp, för minsta möjliga manuella/fysiska handpåläggning.


Leverantörer


När du lägger upp en ny leverantör under Inköp - Leverantörer har du möjlighet att söka efter din leverantör och slipper på så sätt att manuellt behöva fylla i delar av informationen. Tar du emot e-faktura från en ny leverantör läggs denna automatiskt till i registret.


Hantera kvitton och leverantörsfakturor


E-faktura är det absolut bästa sättet att ta emot leverantörsfakturor på. Förutom att du slipper lägga upp leverantören läses alla uppgifter på fakturan in i programmet helt automatiskt, vilket innebär att du inte behöver lägga tid på att knappa in fakturauppgifter. Du slipper även mappar fyllda med gamla fakturor eftersom den digitala filen räknas som originalfilen och lagras i Visma eEkonomi. Du kan ta emot alla fakturor som e-faktura oavsett hur de är skickade. Läs mer om att ta emot e-faktura.

Har du köpt något i butik och fått ett kvitto kan du fota kvittot med mobilen och appen Visma Scanner. Du kan även fota leverantörsfakturor som du fått på papper. På några sekunder tolkas automatiskt en mängd uppgifter på underlaget och skickas över till Visma eEkonomi, där du slipper knappa in uppgifterna manuellt.

Har du tagit emot en leverantörsfaktura i din digitala brevlåda hos Kivra kan du skicka vidare underlaget till Visma eEkonomi med hjälp av Visma Scanner.

Visma Scanner är även en toppentjänst vid samarbeten. Du fotar kvitton när du tar emot dem och redovisningsbyrån får snabbt in underlagen i sitt program och kan bokföra. Kanske bokför du själv men vill säkerställ att det blir rätt. Då kan du istället skicka ett meddelande till byrån direkt från Visma eEkonomi och be byrån se över konteringen.

Om du vill att leverantörsfakturor ska granskas av en annan användare innan de bokförs kan du skicka dem för attest. Personen som attesterar fakturan kan antingen göra det direkt i programmet eller via Visma eEkonomi-appen.

 

Klicka på bilden för att läsa mer om hanteringen av kvitton och leverantörsfakturor.Klicka på bilden för att läsa mer om hanteringen av kvitton och leverantörsfakturor.

 

Bokför leverantörsfakturor


Har du tidigare registrerat fakturor på leverantören föreslås samma kontering som användes för föregående faktura när det är dags att bokföra. Är du osäker på hur något ska bokföras kan du skriva in ett förklarande ord direkt i gränssnittet, så rekommenderar programmet dig ett konto som passar. Läs mer om kontosök för bokföringshjälp.

Har du inte registrerat fakturor från leverantören tidigare känner programmet av hur liknande händelser brukar konteras och kan komma med förslag när det är dags att bokföra.

 

Betala leverantörsfakturor


Har du en aktiv bankkoppling med SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank kan leverantörsfakturor automatiskt skickas till banken för betalning när de registreras i programmet. Beroende på vilken bank du har godkänner du betalningen på internetbanken eller med tvåstegsverifiering i Visma eEkonomi.

Har du ingen bankkoppling (alt. om du har en aktiv bankkoppling med Swedbank eller Sparbanken) kan du med de flesta bankerna betala leverantörsfakturor med betalningsfil. För att kunna använda den funktionen behöver du ha ett avtal med din bank som möjliggör att de kan ta emot filen i internetbanken.

 

Bokför betalning av kvitton och leverantörsfakturor


Med en aktiv bankkoppling synkroniseras kontoutdraget automatiskt över från banken till Visma eEkonomi. Du sparar tid och minimerar risken att registrera någon händelse dubbelt eller t om missa att registrera en händelse.

Har du ingen bankkoppling finns det andra sätt att smidigt få in ditt kontoutdrag i programmet. Du kan t.ex importera CSV-fil, kopiera och klistra in. Läs mer om att få in bankhändelser.

Utbetalningen för leverantörsfakturor kan bokföras helt automatiskt genom att programmet själv matchar ihop rätt bankhändelse med rätt leverantörsfaktura under Kassa- och bankhändelser.

Har du en betalning som avser ett kvitto kan programmet själv koppla rätt bildunderlag till rätt bankhändelse och samtidigt tolka informationen på kvittot. Programmet föreslår det konto som du eller andra användare använt vid tidigare tillfällen när det är dags att bokföra.

Vid klumpsummor kan du importera en återrapporteringsfil som hjälper dig att packa upp betalningarna så att du kan hantera dem var för sig.


Arkivering

Grundregeln i bokföringslagen är att räkenskapsinformation du tar emot från andra ska lagras i den form du får dem, i totalt 7 år. Dina e-fakturor får du direkt in i programmet och eftersom den digitala filen räknas som originalfilen sparas den så som den kom - digitalt.

Leverantörsfakturor och kvitton som du fått på papper behöver sparas på papper. Men om du på ett säkert sätt överför informationen till en annan form kan du förstöra originalhandlingen efter 3 år för att resterande 4 år spara den digitalt. Detta gäller alltså när du t.ex fotar ditt kvitto eller leverantörsfaktura med Visma Scanner för att föra över till Visma eEkonomi. Läs mer om digital bokföring vs. papper.

Tips! Du vet väl om att du kan registrera en betalning på en leverantörsfaktura direkt i Visma eEkonomi-appen? 


YOUTUBE 🎥

Medverkande