Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Hanna Bergqvist CONTENT PRODUCER ‎2024-02-15 11:50 )
 • 2 Svar
 • 3 gilla
 • 5982 Visningar

Alla som registrerar sig hos Skatteverket för att betala moms får ett momsregistreringsnummer - ett unikt serienummer (VAT-nummer). Juridiska personers momsregistreringsnummer bygger på organisationsnumret, medan det för enskilda näringsidkare bygger på personnumret. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton. 

Skatteverket.se kan du läsa om hur du registrerar dig för moms och hur du kan ändra din momsregistrering. 

Vad är moms?


Moms är en form av skatt på varor och tjänster som du som företagare är med och hanterar åt Skatteverket. Läs mer i tråden Så fungerar moms.


Momsresan i Visma eEkonomi

Skapa momsredovisning

 1. Börja med att ställa in hur ofta du ska redovisa moms. Det gör du under Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter.

 2. När det är dags att skapa momsredovisningen och du har bokfört alla händelser går du till Bokföring - Momsredovisning - Ny momsredovisning.

 3. Värden för den aktuella perioden har automatiskt hämtats från bokföringen. Programmet stämmer av eventuella avvikande datum och belopp. Om avvikelser finns får du upp ett meddelande. När du klickar på länken i meddelandet öppnas en lista med de verifikationer som behöver kontrolleras. 

 4. Kontrollera att siffrorna stämmer. Du kan klicka på ikonen till höger om varje ruta där det finns ett belopp för att se vilka verifikationer som påverkar beloppet.

 5. Om det inte finns några avvikelser att kontrollera och alla siffror stämmer klickar du på Bokför

 6. När momsredovisningen är bokförd får du en notifiering med ett verifikationsnummer och du har möjlighet att skapa en moms-fil för elektronisk inlämning till Skatteverket. Vill du hellre skapa filen vid ett senare tillfälle gör du det under Bokföring - Momsredovisning. Öppna den momsredovisning du vill skapa fil för och välj Åtgärder - Skapa fil

 7. När Skatteverket har kontrollerat din momsredovisning och du antingen ska betala eller få tillbaka pengar för momsen registrerar du denna in- eller utbetalning under Kassa- och bankhändelser alt skapar en ny verifikation. 


Bokför betalning/återbetalning av moms 


Aktiebolag

Gå till Kassa- och bankhändelser och välj Skattekonto som konto. Skapa en Ny skattehändelse som motsvarar beloppet på momsredovisningen. Välj Pengar in eller Pengar ut beroende på om du ska få tillbaka eller betala pengar till Skatteverket. Klicka på Matcha och välj Momsredovisning som bokföringshändelse. Leta upp momsredovisningen i listan och välj Bokför.

Enskild firma

Alt 1. Gå till Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation. Fyll i det datum då momsredovisningen ska vara inlämnad och lägg till en passande beskrivning. 

När du får tillbaka pengar från Skatteverket:

2650 Kredit
2012 Debet

När du betalar pengar till Skatteverket:

2650 Debet
2012 Kredit

Fördelen med att använda ett separat konto (2012) för betalning av moms, skatt m.m är att du får koll på dina utgifter och snabbt kan se hur mycket pengar du har kvar till annat på ditt företagskonto (1930). Tänk på att för att kunna använda 2012 vid betalning behöver du först göra en överföring från 1930.

Alt 2. Då du med enskild firma inte har något eget skattekonto kan inbetalning/utbetalning av momsskuld/momsfordran även bokföras direkt mot 1930 under Kassa- och bankhändelser.

När du får tillbaka pengar från Skatteverket:
1930 Debet
2650 Kredit

Registrera händelsen som Övrig insättning.


När du betalar pengar till Skatteverket: 
1930 Kredit
2650 Debet

Registrera händelsen som Övrigt uttag.

Mer om moms

 1. Checklista - detta behöver du göra - Vismaspcs.se

 2. Vad är moms? - Vismaspcs.se

 3. Vad är moms? - Youtube.com

 4. Skapa momsredovisning för enskild firma - Youtube.com

 5. Bokför betalning/återbetalning av moms för enskild firma - Youtube.com

 6. Skapa momsredovisning för aktiebolag - Youtube.com

 7. Bokför betalning/återbetalning av moms för aktiebolag - Youtube.com

 

Den här artikelns innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs.

Kommentarer
Håkan B
NY MEDLEM

Hej!

När jag följer instruktionerna för aktiebolag och ska skapa en ny skattehändelse för en framtida momsinbetalning får jag meddelandet

"Det finns 1 fel. Datum framåt i tiden kan inte anges."

Hur gör jag för att skapa överföringen till skattekonto så att jag kan betala in momsen?

Tack på förhand!

Tinne Lestrin
MODERATOR

Hej @Håkan B och tack för din fråga!

 

Det är inte möjligt att skapa bankhändelser för framtida betalningar. Detta beror på att bokföringen bör utföras kontinuerligt efter att en affärshändelse har inträffat, för att kunna redovisa vad som har hänt i företaget och inte vad som kommer att hända. Det som finns under Kassa- och bankhändelser ska alltså spegla kontoutdraget på banken. När det inte är en faktisk bankhändelse som registrerats på din bank så går det då inte att helt säkert säga att det kommer att göras en utbetalning, då det kan uppstå scenarion där betalningen inte kan utföras. Begränsningen finns alltså för att se till att din bokföring stämmer med verkligheten och vad som har skett i företaget.

 

Återkom gärna om du har någon annan fundering eller om något känns oklart.

Ha det fint!

/Tinne