Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Ebba Arvén COMMUNITY MANAGER ‎2024-01-11 13:04 )
  • 2 Svar
  • 1 gilla
  • 5245 Visningar

Alla som registrerar sig hos Skatteverket för att betala moms får ett momsregistreringsnummer - ett unikt serienummer (VAT-nummer). Juridiska personers momsregistreringsnummer bygger på organisationsnumret, medan det för enskilda näringsidkare bygger på personnumret. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton.

Skatteverket.se kan du läsa om hur du registrerar dig för moms och hur du kan ändra din momsregistrering.

Vad är moms? Hur fungerar det?

Moms är en form av skatt på varor och tjänster som du som företagare är med och hanterar åt Skatteverket. Vid inköp får du tillbaka betald moms och vid försäljning betalar du moms - detta kallas ingående och utgående moms. Den ingående och utgående momsen, tillsammans med din försäljning, redovisas på en momsdeklaration som lämnas till Skatteverket. Dessa uppgifter hämtar du från din bokföring. Den utgående momsen kvittas mot den ingående momsen - mellanskillnaden ska du antingen betala eller få tillbaka från Skatteverket.

 

Det finns olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst man säljer, varav den vanligaste momssatsen är 25%. Utöver 25% finns det 3 momssatser: 

  • 12%, gäller t ex mat, hotell och cykelreparationer
  • 6%, gäller t ex tidningar, böcker och taxi
  • 0%, gäller t ex vid försäkring- och sjukvårdstjänster och viss form av utbildning

Momsen ska alltid stå med på kvittot eller på fakturan i kronor och procent. På Skatteverket.se kan du läsa om vilken momssats de vanligaste varorna eller tjänsterna har och hur mycket moms du ska ta ut när du säljer dem. 


Hur redovisar jag moms?

Företag som är momsregistrerade deklarerar moms i en momsdeklaration. Du ska lämna en momsdeklaration för varje redovisningsperiod även om det inte finns någon moms att deklarera. Har du moms att betala? Då ska den vara betald senast samma dag som du ska lämna in momsdeklarationen. Mer information om att deklarera moms hittar du på Skatteverket.se och Verksamt.se.

 

Det finns två sätt att bokföra/redovisa momsen i Sverige. Du bokför enligt faktureringsmetoden eller kontantmetoden (även kallad bokslutsmetoden). Läs mer om Faktureringsmetoden vs kontantmetoden. I inläggen Moms i Visma eEkonomi och Dags för momsrapport i Visma Administration kan du läsa om hur du skapar momsredovisningen och bokför betalningen i ditt program.

Hur ofta ska jag redovisa moms?
I samband med din anmälan om momsregistrering till Skatteverket ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder. Momsredovisningen sker månadsvis, kvartalsvis eller årsvis - baserat på siffror från beskattningsunderlaget på deklarationen. Ju högre omsättning du har - desto oftare ska du redovisa din moms.

 

Små företag som har lägre momspliktig omsättning än 1 miljon kr/år kan välja att redovisa momsen en gång om året, kvartalsvis eller månadsvis.

 

Mindre företag som har momspliktig omsättning mellan 1 miljon- och 40 miljoner kr/år kan välja att redovisa momsen en gång per kvartal eller en gång per månad.

 

Större företag med momspliktig omsättning på över 40 miljoner kr/år ska redovisa momsen en gång per månad.

 

På Skatteverkets sida Viktiga datum hittar du vilka datum som ditt företag ska lämna in momsen. 


Periodisk sammanställning, omvänd skattskyldighet och OSS

Är du momsregistrerad företagare och säljer varor eller vissa tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska du lämna uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning. Den periodiska sammanställningen ska ha kommit in till Skatteverket följande datum i månaden efter den period försäljningen skett (månad eller kvartal): 

  • pappersredovisning, senast den 20:e
  • elektronisk redovisning, senast den 25:e

Läs mer om periodisk sammanställning på Skatteverket.se.

 

Jobbar du inom byggsektorn har du säkert sprungit på omvänd skattskyldighet. Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska deklarera och redovisa momsen till staten. I de flesta fall innebär bestämmelserna att du ska använda omvänd skattskyldighet om du är verksam inom byggsektorn och säljer byggtjänster i Sverige till andra företag inom byggsektorn eller till ett företag som bara säljer dina tjänster vidare.

 

Du ska använda omvänd skattskyldighet om följande två villkor är uppfyllda:

  •  Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige.
  • Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

Läs mer om omvänd skattskyldighet på Skatteverket.se.

 

Säljer du elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster eller sändningstjänster till privatpersoner i andra EU-länder? Om försäljningen av dessa artiklar överstiger 99 680 kr exkl moms under ett år, ska du ta ut moms enligt de regler som gäller i det land där köparen finns, från och med den transaktionen som gör att du passerar beloppet. Det gör du enklast via e-tjänsten One Stop Shop (OSS).

 

Du som är registrerad till OSS i Sverige lämnar din OSS-deklaration samt betalar din moms till Skatteverket. Den särskilda deklarationen för OSS är en helt egen deklaration. De uppgifter du lämnar där ska inte lämnas i den vanliga momsdeklarationen.

 

Läs mer om OSS på Skatteverket.se.

 

Nu vet du hur moms fungerar, är du nyfiken på hur det bokförs kan du läsa vårt användartips Så bokför du moms.

kundhosvisma.png

Kommentarer
Ingemar Nyberg
NY MEDLEM

Jag har fel momskod för betalda faktureringsavgifter, och får "verifikationer att Kontrollera" när jag gör momsredovisningen.

Hur gör jag enklast?

Vilken momskod väljer jag 12%

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER

Hej @Ingemar Nyberg,

 

Tack för din fråga och varmt välkommen till forumet! Momskoden kan du ändra genom att öppna verifikationerna det gäller och ändra i fältet för momskod 🙂 

 

Mvh
Marielle