Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Jenna Glensby CONTENT PRODUCER ‎2023-01-02 12:24 )
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 1102 Visningar

Har du kunder som själva fakturerar med rot/rut/grön teknik?
Nedan kan du läsa om vad rot/rut/grön teknik innebär och hur du och dina kunder kan arbeta med dessa typer av fakturor på ett smidigt och enkelt sätt. 

 

Arbeta med husavdrag

Samlingsnamnet för rot- och rutavdragen är “husavdrag” och det innebär att köparen är berättigad till skattereduktion för arbetskostnader av ett utfört arbete. För rotarbeten är skattereduktionen högst 30% av arbetskostnaden för kunden och när det gäller rutavdrag kan kunden få högst 50% av arbetskostnaden avdraget. Vad gäller för fakturering av grön teknik? Jo, när det kommer till skattereduktion för grön teknik så är det både arbete och material som ger rätt till avdrag när en kund anlitar ett företag för installation. Här får avdraget vara högst 20% för installation av solceller och för installation av system för lagring av egenproducerad el eller laddningsinstallation för elfordon är det 50% avdrag. 

 

   

Hur arbetar jag och mina kunder då på ett så effektivt sätt som möjligt? Häng med så förklarar vi! 


1. Faktureringen - låt kunden fakturera!
Vi rekommenderar att dina kunder fakturerar själva och att du som redovisningsbyrå sedan tar vid. Detta sparar dig tid och dina kunder kan på ett enkelt sätt känna sig delaktiga i sin bokföring. Fakturerar dina kunder via e-fakturor - smart! Om inte, ge dem gärna tipset att göra det för att både vara så effektiv som möjligt men också spara på vår miljö.

 

2. Registrera inbetalningen från kunden
Det är först när kunden har betalat sin del som det går att göra ansökan till Skatteverket.
Vid registrering av inbetalningen finns det olika sätt att jobba smart och smidigt på.
Antingen via en bankkoppling som gör att kontoutdraget läses in automatiskt, och inbetalningarna prickas av automatiskt mot fakturorna, som sparar er både tid och energi. Det går det också bra att manuellt klistra in/importera kontoutdraget.

 

3. Ansök till Skatteverket
När det är dags att ansöka till Skatteverket rekommenderar vi att du använder den fil som enkelt exporteras från programmet. Filen innehåller alla de fakturauppgifter Skatteverket behöver för att behandla kundens ansökan. Filen hämtas ut via
Inställningar - Import och export - Skapa fil till Skatteverket för rot/rutarbeten. Tänk på att det är först när kundens betalning finns registrerad på fakturan som fakturan kommer med i filen. Att exportera den här filen är både smart och tidseffektivt - på så vis slipper du ansöka manuellt på Skatteverkets hemsida! 

 


4. Status för fakturor med husavdrag  

En fin funktion i tjänsten är de statusar som visar var i flödet din ansökan är.
På översikten under fliken Försäljning - Kundfakturor visas en symbol i form av ett litet hus när det skett någon form av förändring på din faktura som avser husavdrag. På så sätt kan du enkelt följa flödet och du vet när du kan skicka iväg ansökan till Skatteverket. Symbolen visar också när fakturan lagts till i filen och filen har exporterats för ansökan till Skatteverket. Skulle ansökan få avslag visas också detta med hjälp av symbolen. 

 

Status för fakturor med husavdrag i Visma eEkonomi.Status för fakturor med husavdrag i Visma eEkonomi.

 


5. Hantera inbetalningen och eventuella avslag från Skatteverket
Inbetalningen från Skatteverket registreras i programmet antingen automatiskt med bankkoppling eller genom att klistrar in kontoutdraget/importerar kontoutdraget, som en klumpsumma. När du sedan ska matcha inbetalningen är det absolut smidigaste sättet att importera beslutsfilen, som du hämtar på Skatteverket.se. När filen har importerats kommer transaktionerna som ingår i klumpsumman att specificeras och du kan enkelt bokföra inbetalningen från Skatteverket med dina fakturor. Du importerar enkelt filen genom att klicka på Ny bankhändelse och Importera återrapporteringsfil. Även eventuella avslag kommer med i filen, vilket gör att den aktuella fakturan uppdateras och kunden kan då ta kontakt med sin kund.

 

Att använda sig av beslutsfilen är en väldigt smidigt och tidsbesparande funktion då du slipper att manuellt plocka upp faktura för faktura! Hurra!



Sälj rot/rut/grön teknik fakturor med Visma Betalt Direkt

Visste du att dina kunder kan få in sina pengar snabbt och därmed säkra sin likviditet på ett enkelt sätt även för rot/rut och grön teknik fakturor? Det är faktiskt helt möjligt! De kunder som idag har tillgång till att sälja fakturor i Visma eEkonomi kan även sälja Rot/rut/grön teknik fakturor, för det beloppet som blir kvar efter själva avdraget. Så fort slutkunden har betalt fakturan till Visma Betalt Direkt kan ansökan om skattereduktion skickas till Skatteverket, och självklart får du en notis om när du kan skapa ansökningsfilen i ditt program. 


Såhär enkelt och smidigt är det att arbeta med rot/rut/grön teknik fakturor i Visma eEkonomi!

 

Läs gärna mer om att Arbeta med husavdrag och grön teknik i Skriven hjälp. 

 

Källa: Skatteverket.se

Medverkande