Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anton Ingvarsson MODERATOR ‎2024-03-25 10:40 )
  • 3 Svar
  • 4 gilla
  • 61223 Visningar

Du är inne på ditt nya bokföringsår och vill troligtvis slippa tänka på alla måsten kring det gamla året och fokusera på företagandet. Nu kan du pusta ut! Det är inte så komplicerat som det låter. I detta tips går vi igenom hur du bokför årets resultat och hur enkelt det är. Principen är densamma oavsett bolagsform men konteringen skiljer sig lite. Kika nedan så hoppas vi du ska känna dig trygg när du läst färdigt.

Bokföra årets resultat - Enskild firma

Nu kommer vi till den roliga delen där vi visar hur du konterar om du har enskild firma. Om du gjort en vinst ska du öka ditt egna kapital, medan en förlust minskar det egna kapitalet. Vanligtvis bokförs detta i en enskild firma mot konto 2019. Som motkonto används 8999, precis som i alla övriga bolagsformer. 

 

Vinst

Konto

Debet

Kredit

2019 - Årets resultat

 

x

8999 - Årets resultat

x

 

 

Förlust

Konto

Debet

Kredit

2019 - Årets resultat 

x

 

8999 - Årets resultat

 

x



Vad innebär egentligen eget kapital?
Att ha tillräckligt med eget kapital är lite som att ha tillräckligt med mat i kylskåpet - det ger en känsla av trygghet och gör att du kan fokusera på annat. Om vi ska förklara mer exakt så är det skillnaden mellan dina tillgångar och skulder. Det egna kapitalet påverkas av hur det går för företaget samt dina egna insättningar och uttag.

 

Omföring av konton för eget kapital?

Att bokföra föregående års resultat är en viktig del av företagets bokföring. När du har avslutat räkenskapsåret och bokfört årets resultat, är det dags att ta tag i föregående års resultat. Detta görs enkelt genom att bokföra det på den första dagen av det nya året. Varför? Jo för att flytta saldot från årets resultat på ditt nya år, till kontot för eget kapital. För att göra bokföringen ännu mer korrekt och överskådlig kan du också välja att tömma kontot för egna insättningar och uttag och bokföra mellanskillnaden på kontot 2010 - Eget kapital. Detta steg är valfritt men smart - som att städa i bokföringsgarderoben.

Tips! En härlig funktion för dig som arbetar i Visma eEkonomi och bokför i en enskild firma är att använda bokföringsförslaget "Bokföring av årets resultat". När du skapar en manuell verifikation och väljer bokföringsförslaget fyller programmet automatiskt i korrekta siffror och allt du behöver göra är att klicka på bokför. Lätt som en plätt! 


bokföra-årets-resultat-eekonomi-bild.jpg

 

 

Bokföra årets resultat - Aktiebolag

Har du ett aktiebolag är det här du ska kika. Gör aktiebolaget vinst ökar det egna kapitalet men om aktiebolaget gör förlust minskar det egna kapitalet istället. Låt oss visa hur enkelt du bokför vinst och förlust i ditt aktiebolag. Vad ska du använda tiden du just sparade till?
 

Vinst

Konto

Debet

Kredit

2099 - Årets resultat

 

x

8999 -Årets resultat

x

 

 

Förlust

Konto

Debet

Kredit

2099 - Årets resultat

x

 

8999 - Årets resultat

 

x



OBS! Notera att om du har Visma eEkonomi med tillvalet Deklaration & Årsredovisning för aktiebolag så behöver du inte bokföra årets resultat manuellt, programmet gör det åt dig automatiskt när du låser deklarationen. Det är verkligen en tidsbesparing som du kan använda till att fokusera på det du älskar att göra mest - driva ditt företag.


 

Se hur vårt deklarationsprogram fungerar
filmdek.png   filmakt.png

 

Bokföra årets resultat - Ideell förening

Bokför du i en ideell förening hittar du passande konteringar här. Om ni gjort en vinst ska du öka det egna kapitalet och vid en förlust minskar det egna kapitalet. Konteringen för detta sker på konto 2069, med motkontot 8999. Visst är det enklare än vad det låter?

 

Vinst

Konto

Debet

Kredit

8999 - Årets resultat

x

 

2069 - Årets resultat

 

x

 

Förlust

Konto

Debet

Kredit

8999 - Årets resultat

 

x

2069 - Årets resultat

x

 



Tips! Använder du Visma eEkonomi? Då blir det ännu enklare! När du skapar din verifikation väljer du istället bokföringsförslaget som heter “Bokföring av årets resultat”. Programmet kommer då välja rätt konton och även fylla på med de siffrorna som stämmer. Det du behöver göra är att klicka på den gröna knappen Bokför och sen är det klart. Lätt som en plätt!

bokföra-årets-resultat-eekonomi-gif.gif


Bokföra årets resultat - Handelsbolag

Letar du efter tips på hur du bokför årets resultat för ett handelsbolag? Det är faktiskt inte så komplicerat som det kan verka. Om bolaget har gjort vinst ökar det egna kapitalet och om det gjort förlust minskar det egna kapitalet. Bokför på konto 8999 i handelsbolag, men sedan måste det fördelas till varje delägares konto för årets resultat - som 2019, 2029, 2039 och så vidare. Svårare än så är det inte.

 

Vinst

Konto

Debet

Kredit

8999 - Årets resultat

x

 

2019 - Årets resultat, delägare 1

 

x

2029 - Årets resultat, delägare 2

 

x

2039 - Årets resultat, delägare 3

 

x

 

Förlust

Konto

Debet

Kredit

8999 - Årets resultat

 

x

2019 - Årets resultat, delägare 1

x

 

2029 - Årets resultat, delägare 2

x

 

2039 - Årets resultat, delägare 3

x

 



Hoppas allt känns solklart nu och att du är redo för att bokföra. Vi finns här för dig redo att förenkla och stötta. 

Vad mer behöver jag tänka på vid ett årsbokslut?

Vi har tagit fram de viktigaste stegen du behöver tänka på vid ett årsbokslut. Använder du Visma eEkonomi så kan du gå via bokföring - årsavstämning och hitta en checklista som är mer detaljerad.

  1. Skapa nytt bokföringsår. I våra bokföringsprogram kan du arbeta parallellt med två bokföringsår och oftast har det nya börjat innan du har avslutat det gamla.

  2. Stäm av bokföringen mot dina fakturor. Har alla fakturor som blivit betalda och tillhör det gamla året bokförts?

  3. Kontrollera att du bokfört allt som ska bokföras och att det stämmer.

  4. Bokför årets resultat.

  5. Gör Årsredovisning/ årsbokslut och deklaration. Använder du Visma eEkonomi kan du enkelt göra detta i tillvalet Deklaration och Årsredovisning/ Årsbokslut. För enskild firma är det årsbokslut/ förenklat årsbokslut och deklaration som görs och lämnas in till Skatteverket. För aktiebolag lämnas årsredovisning till Bolagsverket och deklaration till Skatteverket.

  6. Lås ditt bokföringsår.

  7. I det nya bokföringsåret: Bokför om årets resultat till föregående års resultat.

 
Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan. 


fraga-onskar-du-hjalp-med-bokforing.png

 

 

 

Kommentarer

Efter att Visma årsbokslut och deklaration automatiskt bokfört årets resultat åt mig, hur konterar jag aktieägaruttag?

Tack på förhand!

 

Joachim E
MODERATOR
(uppdaterad av Joachim E MODERATOR ‎2024-06-09 23:12 )

Hej

Är det aktieutdelning du menar? I så fall beror det på om du bokfört upp något outtaget vinstuttag eller inte sedan tidigare.

/Joachim

Hej Joachim,

ja, det är aktiebolag och det finns ingen tidigare outtagen vinst.