Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

KentACar
MEDLEM

Fel vid avslut av verifikation, automatisk beräkning av sista rad fungerar ej - eEkonomi

Nu har detta fel med att man inte kan avsluta en verifikation och få restbeloppet automatiskt funnits i flera månader. När avser ni fixa detta?

Se bilden, går det inte att läsa, förstora den. Jag har chattat och fått svaret "Vi känner till detta och ber om överseende". Det är inte godtagbart för fel som finns i flera månader.

Om jag låter besviken kan jag bekräfta att jag är besviken. Redan i början på 1980-talet fungerade detta perfekt i SPCS Administration för 245 kr.

Jag har INTE aktiverat någon automatisk momsberäkning, vilket kanske är det första man tänker på. Men så är inte fallet.Mvh
Kent
22 SVAR 22

Hej!

Kan det vara så att ovanför dessa rader så finns en liten ruta att bocka för där det står "Ange belopp inklusive moms". Som standard är inte denna förbockad vilket är märkligt men om du klickar i den och gör verifikationen efter det så tror jag att du får ihop det. Denna ändring som du gör sparas så detta behöver du inte göra varje gång. Har hänt mig ett par gånger i början men har inte haft något problem med detta på sista tiden.

Jag har inte heller helt fattat hur man ställer in automatkonteringen på momsen men ett tips är att använd den! Jättebra! Fyll bara i 3041 och enter enter så ska verifikationen stämma med moms. kontrollera mot underlaget så blir det en extra kontroll.

Mvh

Lovisa


Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
KentACar
MEDLEM

Hej, tack för ditt svar.

Jag har ingen kryssruta "Ange belopp inklusive moms". Men, det är nog ändå inte något alternativ för mig. Att jag hade 3041 som exempel var kanske lite olyckligt. Det handlar inte bara om intäkter.

Jag har alltid jobbat enligt följande princip, tar nu en kostnad som exempel:

Ange uttaget, står på kontoutdraget/kvittot, 1930
Ange momsen, står på kvittot, 2641
Ange konto för kostnad, tryck Enter -> restbelopp räknas ut automatiskt.

Då moms kan vara 0, 6, 12 eller 25% är det viktigt att Enter på tomt fält fungerar så man slipper bokföra med miniräknare.

Jag väntar på kommentar från Visma... det har gått flera månader sedan de accepterade detta som en bugg i systemet. De skriver i ett annat inlägg att det är fixat. Jag kan inte bekräfta detta.

Visma! Hör av er....

Med vänlig hälsning
Kent

Ok! Jag förstår hur du menar men jag har aldrig haft detta problemet och jag bokför åt många kunder i programmet. Jag trycker alltid bara på enter och då kommer alltid restbeloppet upp på differensen. Kan inte svara på vad som görs fel men det bästa är om du antingen ber Visma koppla upp sig eller om du har något samarbete med en redovisningsbyrå som kan hjälpa dig.

Mvh

Lovisa


Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
KentACar
MEDLEM

Hej!

Kan det vara så att du använder ett Windows-program? Jag kör i deras webblösning Visma E-ekonomi.

Jag avvaktar tills Visma hör av sig, de är rätt dåliga på det, kan jag tycka ibland.

Med vänlig hälsning
Kent
AnnicaL
CHAMPION

Jag har inte upplevt precis det fel du nämner, Kent, men däremot att en leverantörsfaktura utan moms med omvänd skattskyldighet konteras med bara 80% av beloppet på konto 4425 så att jag själv måste ändra till hela beloppet. Programmet ska ju komma ihåg konteringen till nästa gång samma leverantör dyker upp men då blir det samma fel igen.
Vet inte om dessa fel är relaterade men misstänker ju att de är det och att båda är kopplade till momsen. Jag har heller ingen automatisk momsberäkning påslagen.
Hoppas att utvecklarna får ordning på detta med det snaraste.
KentACar
MEDLEM

Kan det vara så att du använder SPCS Ekonomi? Min rapport avser Visma e-ekonomi?

Med vänlig hälsning
Kent
AnnicaL
CHAMPION

Jag använder (för den aktuella kunden) eEkonomi. Så det samma som du.
KentACar
MEDLEM

Ok Visma, nu är bollen på er planhalva .

Det fungerar för vissa, det fungerar inte för mig. När löser ni detta?

Med vänlig hälsning
Kent
Bertil73
MEDLEM

Kent, vilken webbläsare kör du?

Testa samtliga av de andra webbläsarna än den du använder nu, Explorer, Edge, Chrome och Firefox.

Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Kent,


Om man i ditt fall väljer att först klicka enter på raden för 3041 så ska 80% av differensen hamna på det kontot och du kan sedan fylla i beloppet för moms antingen manuellt eller genom att klicka enter där också. Om man istället väljer att använda sig av den automatiska momsberäkningen i detta fallet så skulle det räcka med att skriva in 3041 och sedan klicka enter så hämtas då 80% upp på den raden och en ny rad för 2611 hämtas och 20% fylls i där. Den automatiska momsberäkningen är såklart inget krav och man får själv välja hur man vill arbeta i programmet. 


Vi håller på att kolla över fallet så som du beskriver det med att fylla i momsbeloppet först för att sedan klicka enter för att få konteringen att balansera. Vi får be om att återkomma med utförligare svar i forumet när vi har mer information just gällande ditt ärende.
/Theodor 
KentACar
MEDLEM

Bra. Fastna dock inte i moms. Tänk att sista rad ska hämta differens. Som tidigare. Exemplet med moms kanske förvirrar? Finns många fall där jag vill avsluta sista rad genom att hämta restbelopp.

Har inte automatisk moms. Gillar inte er funktion. Hade däremot uppskattat en ”vanlig” rutin där man kan skapa det jag brukar kalla ”automatkontering”. Som i era Windows-program.

Med vänlig hälsning
Kent

Dagarna går och det verkar som ni ändrar i koden, eller??

Idag upptäckte jag ett nytt beteende. Jag har ett bokföringsförslag där jag bokar inköp från EU. Därför fyra rader för en utbetalning från kontot.

På rad 1930 anger jag beloppet. På rad 6541 trycker jag Enter på tomt fält och markören flyttar sig till rad 2614. Jag är 99,9 % säker på att jag tidigare alltid fått beloppet från rad 1 i fältet på rad 6541. Jag gör detta flera gånger varje månad och har gjort så i flera år.

Av någon anledning har detta slutat fungera och jag får nu 80% av beloppet från rad 1930, se bilden vid 1. Vid 2 är det 20% i diff. Detta måste vara "moms"-relaterat.

Jag avslutar med att räkna ut EU-momsen och fyller i den på rad 2614 och trycker Enter på tomt fält på rad 2645. Nu får jag korrekt restbelopp.

Ibland funderar jag på om utvecklarna har fått en kurs i bokföring? Med basal kunskap vet man att det är omöjligt att avgöra en procentsats på det sätt ni gör. Det finns många olika typer av momssatser. Det finns varor man köper utan moms. Enda chansen att få detta rätt är att vi som användare får skapa egna automatkonteringar, då är vi ansvariga för vad som händer. Många system har också en fråga om man ska använda automatkontering eller inte för att man ska kunna undvika den på ett smidigt sätt.

Jag ber er nu fixa detta. Uppenbarligen är ni där och kodar för det beteendet jag fick idag är jag väldigt säker på att jag inte tidigare har upplevt.

Jag ber er överväga en "gammal hederlig" automatkontering. Den automatik som finns idag är för min del förvirrande och irriterande. Skulle uppskatta om det nu, efter flera månader, åtgärdas. Jag upprepar också att jag har ingen automatkontering aktiverad i mina företagsinställningar.

Med vänlig hälsning avslutar jag något frustrerad detta inlägg
Kent

Hej Kent.
Det du nu beskriver har jag upplevt en tid när det gäller kontering av faktura med omvänd skattskyldighet.
Så det är nog inte helt nytt men lika irriterande för det! Har heller ingen automatkontering aktiverad.
Hoppas på lösning inom kort.

/Annica
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej KentACar!

Stämmer det att ditt bokföringskonto 6541 har momskod 20 med 25% moms? Jag kan återskapa problemet om jag använder bokföringskonto 4056 (inköp varor 25% EG) nämligen. 
Såklart är även detta något vi måste kika på. 

Om du väljer att aktivera inställningen för automatiskt momsberäkning så kommer det att fungera i detta scenario, beloppet blir korrekt. Så antingen får du ändra beloppet manuellt som du gör eller bocka i denna inställningen i företagsinställningarna. Detta som en tillfällig lösning, vi ska självklart lösa problemet. 

Angående ditt första scenario så arbetar vi fortfarande på detta. Det du kan göra är att ange försäljningskontot/kostnadskontot först med beloppet där, sedan lägger du till momskontot och entrar ut verifikationen. Då fungerar det. Då tar den automatiskt resterande belopp och placerar på momskonto. Det ser nämligen ut som att du lägger till momskontot först och jag gissar på att du brukar jobba så. Du ska kunna ange det i vilken ordning som men tills vi har en lösning så får du gärna ange försäljningskontot/kostnadskontot först.

Om du väljer att ha markering för automatisk momsberäkning så kan du skapa verifikationen, ange 1930, lägg till 3041 och totalbeloppet inkl. moms så fördelar programmet automatiskt om beloppet. Så kan du tänka dig att använda denna funktionen så är det lite smidigare för dig. Då fungerar det nämligen som det ska. 


Vi kommer uppdatera tråden när vi har mer information. Jag hoppas att mina tips ovan kan underlätta lite för dig under tiden. 

/Sanna
KentACar
MEDLEM

6541 har momskod 21 Inköp av tjänster från annat EG-Land 25%

Jag kommer inte att aktivera automatisk beräkning då den, enligt mig, är en funktion som enbart ställer till det.

Jag upprepar att ett register där jag kan lägga in automatkonteringar är bättre för det är jag då 100% ansvarig för det som händer vid inmatningen.

Jag har svårt att förstå att det ska ta månader att ta bort funktionalitet från inmatningen. Låt mig mata in vad jag vill i fälten. Hämta diff vid Enter på tomt fält. Känns inte komplicerat. Har också en stark minnesbild av att det är så det har fungerat innan automatik infördes.

Jag tror att det Visma försöker göra med automatik som ska passa alla har nått vägs ände. Det går inte då antalet scenarion är oändligt. Register för automatkonteringar bör fungera mycket bättre. Det fanns redan på 1980-talet i era Windows-program och är en uppskattad funktion.

Med vänlig hälsning
Kent
 

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

Vi har logik för att du som användare ska behöva räkna manuellt så lite som möjligt och logiken bygger på försäljningskontots inställningar och därav uppstår detta problem om momskontot läggs in först.


När du anger försäljningskontot och klickar enter kommer belopp exklusive moms att placeras på raden och då kan du enkelt komplettera med momskontot. 

Om du istället börjar med momskontot drar du ingen nytta av den logiken. 

Här förutsätter vi att du som användare börjar med att registrera försäljningskontot, vilket vi tror är allra vanligaste arbetssättet hos er användare. 
Men givetvis finns det användare som gör tvärt om 

Kent, när det gäller din tanke om att bara hämta differensen så försöker vi vara smartare än så för att kunna hjälpa till så mycket som möjligt. De konton man använder där det finns momskoder kommer eEkonomi räkna ut beloppet automatiskt. 

Självklart förstår jag att det inte är optimalt att programmet fungerar så här för alla våra kunden men vi behåller gärna logiken ett tag till och rekommenderar er istället att börja med försäljningskontot för att registrera insättningen mycket smidigare alternativt väljer att börja med automatisk momsberäkning.

/Jenny
KentACar
MEDLEM

Hej!

Tack för ditt svar.

Enligt min minnesbild började era svar med att Visma inte förstod frågan, sedan blev det ett fel som ska fixas och nu skriver du att ni har en medveten logik som orsakar beteendet som ni dessutom avser att behålla.

Jag är väl inte helt nöjd med att det ska vara så svårt att få fram sanningen, om nu detta är korrekt?

Att jag tycker det är väldigt besvärande för min uppfattning om Visma kanske du förstår? Jag tycker att smarta lösningar där programmet sätter igång och räknar och donar ska vara valbara. Smarta lösningar som verkar logiska i ett konferensrum för ett gäng utvecklare kanske inte är så logiska för användare, trots allt? Att vi som använder Visma ska få bestämma över smarta funktioner bör vara en dygd, att införa förändringar bör inte ske utan information.

Därmed måste jag få svar på följande fråga:

Hur kan ni genomföra en förändring, utan att informera om denna, i hur jag, som använt Visma i flera år, ska registrera ett verifikat i ett bokföringsprogram?

/Kent

Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Avslut av verifikation, automatiskt beräkning av moms - eEkonomi.

Hej! 
Har problem med bokföringen och autosummeringen under bankhändelser. När jag först lägger in momsen på intäkter (i det här fallet 2621) och sedan ska autosummera på respektive intäktskonto så blir siffrorna helt fel och slutdifferensen blir därmed också fel. 
Exempel i bilderna som följer...Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Automatisk avslut sista rad räknar fel - eEkonomi.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Avslut av verifikation, automatiskt beräkning av moms - eEkonomi.Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Automatisk avslut sista rad räknar fel - eEkonomi.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Manuell registrering - eEkonomi.

Hej, jag använder Visma eEkonomi även i undervisning. När jag försöker registrera en manuell verifikation med försäljning så görs en automatkontering av försäljningsbeloppet. Jag har själv angett momsbeloppet på konto 2611 på raden innan. Varför blir det så, och går det att ta bort den funktionen?

Jag har valt att lägga upp ett eget försäljningskonto.

Hälsningar Peter