Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Ta bort felaktiga verifikationer

Hej, 
Jag har också gjort några felaktiga verifikationer men hittar ingenstans där jag kan ta bort dessa. Hur gör jag det?

Innehållet i tråden är verifierat av Visma Spcs 240219

16 SVAR 16
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej!

Har du skapat verifikationen via Kassa och bankhändelser går du in där, klickar på händelsen och väljer Ångra matchning. Då skapas en korrigeringsverifikation som vänder ursprungsverifikationen och du kan matcha bankhändelsen på nytt eller ta bort den.

Har du skapat verifikationen via Bokföring - Verifikationer går du in där, vissa verifikationer kan man ta bort. Detta alternativ hittar du i sådana fall om du klickar på en verifikation och väljer Åtgärder - Ta bort. Det gäller bara manuella verifikationer samt att dom inte är inkluderade i en låst bokföringsperiod. Finns inte valet Ta bort kan du makulera verifikationen. Öppna då verifikationen och klicka på minustecknet på varje rad. Spara sedan verifikationen. Verifikationen påverkar då inte bokföringen. 

 Även när en verifikation är preliminär kan den inte makuleras eller tas bort om den innehåller följande rader:

  • när raden bokförts mot Kundfordringar (1510) och är kopplad till en kundfaktura.
  • när raden bokförts mot Leverantörsskulder (2440) och är kopplad till en leverantörsfaktura.
  • om raden bokförts mot ett Kassa- eller bankkonto (19-serien) och den är matchad med en affärshändelse.
Har du inte alternativet Ta bort väljer du istället Åtgärder - Skapa korrigeringsverifikation. Bocka i alla konton ute till vänster under Korrigera och Bokför. Då har en korrigeringsverifikation som vänder ursprungsverifikationen skapats. 

Trevlig påsk!

/Moa

Hej,

Jag råkade lägga in ett inköp två gånger och måste nu korrigera detta.
Jag ska alltså gå in på verifikationen - Ny korrigeringsverifikation och klicka i de tre raderna. Sedan är det vänt och allt är som det ska?

På "previewen" så är de tre raderna iaf motsatta till varandra

Varför kan jag inte radera en felaktig manuell verifikation i olåst period?

 

Varför måste jag skapa en korrigeringsverifikation för att rätta till ett uppenbart fel?

 

Eller är det något jag missar?

 

Mvh/Lars

 

 

Det är Visma som har den tolkning av bokföringslagen att man inte kan radera en verifikation.

Hejsan Lars, 

Du ska kunna ta bort eller makulera en manuell verifikation så länge den inte ingår i en låst period, i vårt skrivna hjälpavsnitt Makulera eller ta bort en preliminär verifikation står mer exakt vad som gäller. Bland annat kan du inte makulera en verifikation som är bokförd mot ett 19-konto eftersom bokföring mot kassa/bankkonton är tänkt att stämmas av via eEkonomis Kassa och bankhändelser i vänstermenyn och inte via en manuell bokning, lika så sker rättningar därifrån. Har verifikationen skapats automatiskt via någon av programmets funktioner, till exempel kundfakturor eller momsdeklarationer så sker även rättning från samma ställe där verifikationen skapades och rättas inte manuellt. 

Om det känns oklart så får du gärna återkomma med en bild på en specifik verifikation du vill makulera/ta bort så kan vi kika närmre på vad som gör att den stoppas. 🙂 
 

/My 

Hej,

jag bokade manuellt en skatteskuld mellan kto 2510 skatteskulder och 1630 skattekonto som som inte var korrekt, men som inte gick att radera. Kto 1630 hanteras ju också via kassa- och bankhändelser, så det beror väl på det att den inte gick att radera, även om det inte står 16-konton i hjälptexten.

 

Mvh/Lars

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej My,

 

Jag har också gjort samma tabbe men med 19-konto. jag kan varken korrigera eller radera bort alla raderna. Verifikationen balanserar inte står det, vad ska fylla i den nya raden under 1930?

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tror jag har löst det🙂

konto 1930  - debit = summan

           1220  - kredit = utan moms

            2641  - kredit = moms

 

har jag gjort rätt nu?😁

Hejsan! 

Nu balanserar din verifikation men det är inte helt lätt för mig att säga om den är rätt eller ej eftersom jag inte vet hur originalverifikationen ser ut. Men om du ska korrigera och nolla bokföringen på respektive konto i verifikationen så ska korrigeringsverifikationen se exakt likadan ut som ordinarie verifikation men med kontona tvärtom i debet/kredit. 

Sen vill jag påminna om min kommentar ovan, när det kommer till att bokföra på 19-konton så rekommenderar vi verkligen att bokföra via Kassa och bankhändelser, istället för att bokföra via en manuell verifikation. Dels för att det är så smidigt att ha alla bankhändelser samlade här tillsammans och för att du på ett enkelt sätt kan stämma av händelserna mot ditt kontoutdrag på banken men också för att det så mycket lättare att korrigera om det blir fel. Låt säga att du bokför en bankhändelse under Kassa och bankhändelser och den är felaktig, då kan du bara klicka på den skapade bankhändelsen igen och Ångra matchning. Programmet skapar alltså då en korrigeringsverifikation som nollar händelsen per automatik. Är du osäker på hur det fungerar så kan du läsa mer om detta i vårt skrivna hjälpavsnitt Bankhändelser

Känns något oklart får du gärna återkomma! 🙂 
/My 
 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svaret, 

Jag gick in på kassa och bankhändelser och gjorde det, det var enkelt😊.

 

Mvh

//Vinh

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej HAQ,

Exakt det låter som att du har fattat helt rätt.


/Cecilia
ms_1994
MEDLEM

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Fel val vid manuell verifikation.

Hej!

I all hast vid ett försök till kontering mellan konton 2650 och 2012 för att matcha momsredovisningen i min enskilda firma valde jag bokföringsförslager "Skattedeklaration" som gör att det visas fel värden som då även går över till det nya räkenskapsåret.

Finns det något sätt man kan nollställa eller till och med ta bort denna verifikation?

Tack sam för svar!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Försöker göra precis detta. Eftersom hjälp-informationen som finns för Visma Eekonomi är väldigt dåligt och svår (för att inte säga omöjlig) att söka i, gör man hela tiden en massa fel. Nu försöker jag korrigera ett sånt fel. Inget av alternativen som beskrivs ovan av Moa finns att välja. Det som går är att skapa en korrigeringsverifikation. När jag gör det och bockar i en ruta, öppnas direkt en korrigeringsverifikation. Det går alltså inte att bocka i båda rutor och därmed skapa en verifikation som tar bort den första. En uppdatering som gör att man åtminstone enkelt kan rätta till fel man gjort vore önskvärt!

Hej Michael! 

Vad var det för sorts verifikation som du ville göra ändringar på? 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag har precis startat upp Visma eEkonomi och i mina försök att få kontoutdrag och bokföring att samarbeta har jag gjort en verifikation som jag behöver ta bort. Den står som prliminär och jag har följy det som står i tråden men precis som Michael som postade sist där har jag ingen framgång. Inget "ta bort" fins och jag kan inte byta konto från Plusgiro.

(Det verkar ha att göra med att Plusgirot är inblandat, men jag gjorde den helt manuellt och den matchas inte med kontoutdraget.)

Hej @Fd medlem 

Jag flyttade ditt inlägg till denna ursprungstråd, så vi kan samla frågorna kring ämnet på samma ställe. 🙂 

Om jag förstår det rätt har du skapat verifikationen manuellt under Bokföring - Verifikationer och använt ett 19-konto (plusgiro). Är den då inte kopplad till en bankhändelse eller till en kund/leverantörsfaktura bör du kunna ta bort verifikationen så länge den är preliminär, annars kan du istället korrigera den. Är det den senaste verifikationen du skapat får du alternativet ta bort, annars ska du kunna klicka på minustecknet ute till höger för att radera raderna.

Kan du klicka på minustecknen eller är dessa utgråade? 
Om inte, kan du välja Korrigera verifikation under Åtgärder så du kan korrigera verifikationen det hållet?  

 

Finns inte dessa alternativ ska vi såklart kika över det, återkom gärna med en bild på verifikationen. 
Ha en bra dag sålänge! 
/My