Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Hanna Bergqvist CONTENT PRODUCER ‎2024-01-04 09:48 )
  • 0 Svar
  • 3 gilla
  • 26760 Visningar

Julbord och julfest för personalen och styrelsemedlemmar är alltid uppskattat men har du koll på hur du ska bokföra julbord och vilka momsavdrag som gäller för företagsfester? Och visst är du redo att ta din julbord- och julfestbokföring till nästa nivå? Här ger vi glittrande tips och glimmande påminnelser för att göra din bokföring så smidig och festlig som möjligt. Saknar du någon kontering - skriv till oss i forumet - vi hjälper dig gärna!

 

Här bjuder vi inte bara på förslag på hur du kan bokföra julbord utan även hur du bokför julfest och kringkostnader. Ska festligheterna ske på annan ort behöver du kanske även bokföra resa och hotellövernattning i samband med julfesten. Så härligt ni ska ha!

 

En julfest för personalen klassas som personalrepresentation och i vårt användartips Bokföra representation ger vi flera exempel samt förklarar skillnaden mellan avdragsgill och icke avdragsgill representation. I vår artikel Representation - Vad är det? - Allt du behöver veta! kan du läsa mer om vilka regler som gäller vid representation, vad du får dra av och vilka belopp som är aktuella.


Bjuder du både kunder, styrelsemedlemmar eller samarbetspartners på julbord räknas det som extern representation, men det är viktigt att dokumentera och kunna visa att det varit en affärsförhandling eller liknande under själva julbordet för att du ska få dra av moms. Det gäller att vara väl förberedd och krydda det med kreativitet.

Vad är avdragsgillt och var går gränsen?

Kostnaden för den goda julmaten är inte avdragsgill men däremot kan företaget få dra av moms på upp till 300 kronor inklusive moms och per person. Moms på belopp som överstiger 300 kronor blir en kostnad för företaget. Vid personalfester är kostnader för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom beloppsgränserna. Det är ett sätt att sprida julglädje över gränserna och fira tillsammans med dem som har haft en plats i företagets historia.

Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, lokalhyra eller hyra av porslin, är avdragsgillt med 180 kronor plus moms per person. Detta gäller för max 2 personalfester per år.

Tänk även på att personalfester som är extra påkostade kan anses som lyxrepresentation som då ska förmånsbeskattas, vilket innebär högre kostnader för ditt företag.

Vilka regler gäller för alkohol och julbord - Är alkohol avdragsgillt?

Så länge det finns mat med på notan får du faktiskt inkludera alkoholhaltiga drycker. Men, och detta är viktigt, notan får inte enbart bestå av alkohol - det behöver finnas en balans mellan mat och dryck när du bokför kostnaderna. Som alltid - lagom är bäst. 

Ska du bokföra julbord i en enskild firma? 

Tänk på att i en enskild firma får du inte dra av kostnader för julbord och andra personalfester.

Tycker du att det är svårt med representation och momsavdrag?

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om representation samt få hjälp med att räkna ut momsavdraget. Tänk på att det skattefria beloppet kan variera mellan åren så ta för vana att titta på Skatteverkets hemsida inför varje år.

Dags att bokföra julbord och julfest samt andra kostnader kring festligheterna?

Bokföra julbord:

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

 

x

2641 - Ingående moms

x

 

7632 - Personalrepresentation, ej avdragsgill

x

 

Bokföra kringkostnader i samband med julbord:

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

 

x

2641 - Ingående moms

x

 

7631 - Personalrepresentation, avdragsgill

x

 

 
Bokföra hotellövernattning i samband med julfest på annan ort:

Planerar ni att ha festen på en annan ort, tänk på att bokföra även resan och hotellövernattningen. Hotellövernattning är en del av den helhetsupplevelse som gör julbordet och julfesten lite extra lyxig och minnesvärd.

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

 

x

2641 - Ingående moms

x

 

5831 - Kost och logi i Sverige

x

 

 
Bokföra resor i samband med julfest på annan ort:

Konto

Debet

Kredit

1930 - Företagskonto

 

x

2641 - Ingående moms

x

 

5810 - Biljetter

x

 

Bokföra julbord i Visma eEkonomi

Så här ser en leverantörsfaktura avseende julbord för 20 anställda ut i Visma eEkonomi.

 

EbbaArvn_2-1699428781559.png

 


Är du också heltaggad på julen? Missa inte vårt juliga tips
Bokföra julklapp och julgåva till anställda och kunder 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan.


fraga-onskar-du-hjalp-med-bokforing (1).png