Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Agnes Ohrling COMMUNITY MANAGER ‎2023-01-09 21:08 )
  • 0 Svar
  • 3 gilla
  • 28556 Visningar

Vad är representation?

Representation är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som man till exempel bjuder kunder, gäster eller medarbetare på. Det kan vara kostnader för personalfest, enklare förtäring, teaterbesök eller liknande, men syftet med representation är att det ska gynna verksamheten. Momsavdrag vid representation får göras om kostnaderna har ett omedelbart samband med verksamheten. 

 

Representation kan delas upp i två kategorier, intern representation och extern representation. 

Intern representation riktar sig mot bolagets personal eller uppdragstagare. Personalfest eller mat på ett informationsmöte är exempel på kostnader vid intern representation/personalrepresentation.

Extern representation är aktiviteter som syftar till att förbättra affärsrelationer med kunder, leverantörer och andra intressenter. Ett exempel på kostnader vid extern representation kan vara teaterbiljetter eller en måltid. 

 

Avdragsgill eller icke avdragsgill representation?

En representation kan vara avdragsgill eller icke avdragsgill. Skillnaden mellan en avdragsgill- och en icke avdragsgill kostnad är att den avdragsgilla påverkar vinsten och minskar skatten, medans den icke avdragsgilla kostnaden inte ska påverka varken vinsten eller skatten. Men vad är då avdragsgillt och icke avdragsgillt? Det är Skatteverkets regler som gäller och i vår artikel Representation – vad är det? Allt du behöver veta! hjälper vi dig reda ut många frågetecken. 

 

Hur bokförs representation?

 

Avdragsgill representation - bokföra enklare förtäring

Företaget har bjudit kund på fika, det räknas som en avdragsgill representation eftersom det inte ersätter en måltid. Fikat kostade 130 kr inklusive moms och då kostnaden för mat och dryck inte överstiger 300 kr/ person får du göra avdrag för hela momsen.

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   130
6071 - Representation, avdragsgill

116,07

 
2641 - Ingående moms

13,93

 

 

 

Avdragsgill representation - bokföra teaterbiljetter

Företaget bjuder en kund på ett teaterbesök. För utgifter såsom teaterbesök, greenfee och/eller personalfester får avdrag göras med högst 180 kronor per person och tillfälle. Exemplet nedan är ett teaterbesök för två och kostnaden går på 300 kr inklusive moms, det ska därför räknas som en avdragsgill representation. 

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   300
6071 - Representation, avdragsgill

283

 
2641 - Ingående moms

17

 

 

 

Ej avdragsgill representation - bokföra mat

Företaget har bjudit 3 leverantörer på middag och det är en ej avdragsgill kostnad eftersom det ersätter en måltid. Middagen kostade 1200 kr inklusive moms och då kostnaden överstiger 300 kr/ person får du inte lyfta momsen på det belopp som är över 300 kr. 

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   1200
6072 - Representation, ej avdragsgill

1092

 
2641 - Ingående moms

108

 


OBS! Tänk på att företagets utgifter för personalfester och annan personalrepresentation bokförs på konto 7630 - Personalrepresentation eller lämpligt underkonto. Förslagsvis konto 7631 - personalrepresentation, avdragsgill eller 7632 - Personalrepresentation, ej avdragsgill. 

 

 

För hjälp att räkna ut korrekt momsavdrag för lunch, middag och enklare förtäring rekommenderar jag Skatteverkets sida Moms och avdrag vid representation.

 

Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår guide: Bokföring - vad är det & hur funkar det? Guide i bokföringens grunder. 

 

Den här artikelns innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 2022-02-07.