We use cookies to collect information on your interaction with our website and combine this with the data you provide us to build a profile so we can show you content tailored to your interests. By accepting, you allow us to collect and process your personal informationas described here.
Som det ser ut nu har du ingen möjlighet att dra momsen , utan hela beloppet blir en kostnad. Däremot finns en tjänst hos Skatteverket att du kan göra en begäran om återbetalning av moms från EU-land. Det görs kalenderåret efter inköpet och kan fungera om momsen är minst 50 Euro. Lite mickel med ifyllnad av alla uppgifter blir det.
... Visa mer
Hej! Nu vet jag inte exakt vilka kontonummer du använt tidigare. Men om vi tar ett exempel att du sålt för 30000:- inkl. moms och hyran är 5000:- inkl. moms, då har du fått in 25000:- på ditt bankkonto. Enligt det här exemplet blir bokföringen enligt följande: K 3041 24000:- K 2611 6000:- D 5010 4000:- D 2641 1000: D 1930 25000:- Byt ut siffrorna mot dina.
... Visa mer
Du tänker delvis rätt på den del som ni fått i bidrag. För 2021 kommer pengarna in på bankkonto D 1933 i ert fall. Sedan är det en skuld till följande år och bör ligga på K 2970. 2022 När fakturan kommer betalas den K 1933 med hela summan och bidragsdelen konteras med D 2970. Den del som överstiger blir er kostnad som jag skulle lagt på D 5170.
... Visa mer
Nej, du kan inte bokföra någon moms överhuvudtaget. Endast som en kostnad på hela summan. Har du ett ordentligt underlag från säljaren och det handlar om ett inte allt för lågt belopp har du möjlighet att begära återbetalning av EU-moms genom en tjänst på Skatteverkets hemsida. (Görs kalenderåret efter.)
... Visa mer
Principen är densamma för alla när det gäller moms. Sen kan det skilja i hur långa perioder men redovisar för. Är omsättningen lägre är 1 miljon kan man välja att redovisa per år, kvartal eller månad. Är omsättningen däröver utgår årsalternativet.
... Visa mer
Jag kollade lite på Kronofogdens sida om man kunde få några tips. Tyvärr för din del tror jag inte att det går att hämta något. Makar ärver inte varandras skulder. Det enda du kan hoppas på är de anhörigas goda vilja.
... Visa mer
Förening är ju anpassad för föreningar så det är förberett med de konton som är mest användbara. I andra program från Visma finns övningsföretag som man kan få kontoexempel ifrån. Mitt tips till dig är att gå in på www.bas.se. Där kan du tanka hem en lista på konton.
... Visa mer
Nu är jag ingen expert hur eEkonomi fungerar. (Jag jobbar i Administration). Men vad jag förstår ska då programmet själv hantera konteringen över årsskiftet vid leverantörsskuld. Enligt mig kan du lägga in fakturan för trängselskatt på företaget, men se till att du har en riktigt gjord körjournal för att stödja de kostnader du har för tjänsteresor. De privata avgifterna får du då bokföra som ett eget uttag på konto 2013. Fortsätt du att bokföra tjänsteresorna som du gjort. Trivs du med det sättet är det bäst för dig.
... Visa mer
Hej igen efter helgen! Om du ska göra helt rätt bör du bokföra kostnaden antingen som en leverantörsskuld över årsskiftet eller en upplupen kostnad. Sista december bokför du trängselskatten på D 5690 och K 2440 om du fått fakturan utställd på 2017, eller K 2998 när du känner till kostnaden men inte fått fakturan. Då kommer kostnaden att belasta rätt år. När du sen betalar skulden bokför du D 2440/2998 mot K 2018. Hoppas du förstod.
... Visa mer
Parkeringsavgifter och trängselskatt under tjänsteärenden är avdragsgilla i firman, så där bokför du lämpligen på D 5690 - övriga bilkostnader. Antingen tar du ut summan från bankkontot K 1930 eller om du låter pengarna vara kvar i firman blir det en egen insättning K 2018. Men som tidigare bör du ha bra underlag till att motivera avdragen.
... Visa mer
Hej igen! Ursäkta sent svar, har varit bortrest. Svaret på din fråga är att du då inte alls bokför detta. För en noggrann körjournal och använd den vid din deklaration. I NE-bilagan där du gör justeringar av firmans resultat räknar du ut reseavdraget och för in detta på R13 och vid punkt 2 under övriga kommentarer. Lycka till!
... Visa mer
Du får inte använda båda metoderna. 1. Ta ut milersättning med 18.50 per mil efter körjournal. D 5618 och K 1930 (om du gör en banköverföring på summan. Detta blir då en kostnad direkt i din firma och belastar resultatet. eller 2. För en körjournal och gör avdrag i deklarationen under justeringar av företagets resultat.
... Visa mer
Du bokför inköpet inklusive den franska momsen som en kostnad. 5410 (Förbrukningsinventarier) skulle jag använda. Du kan inte dra av någon moms från annat land. Däremot finns en möjlighet att begära återbetalning av EU-moms genom en tjänst hos Skatteverket. Detta görs i så fall kalenderåret efter och momsbeloppet ska vara minst 50 Euro.
... Visa mer
Nu är ju skadan skedd för den här gången. Är det enskild firma du har? I så fall löser du det enklast med att bokföra den privata delen som eget uttag med debet på konto 2013. Kolla med försäkringsbolaget om de kan dela på försäkringarna till olika konton. Annars är det enklast att fortsätta enligt mitt förslag.
... Visa mer
Hej! Tråkigt att behöva hantera såna här ärenden. Men du ska bokföra din faktura som en vanlig försäljning med moms och allt. Istället för kundfordran - konto 1510 använder du 1515 - osäkra fordringar eller 1516 - tvistiga fordringar. Först när du konstaterat att du förlorat i rätten får du göra en avskrivning på konto 6350 kundförluster och då drar du av momsen.
... Visa mer
Välj utskrift. När fönstret kommer upp finns alternativet PDF. Välj det och ange mapp där du vill spara filen. Sedan kan du bifoga filen därifrån i dina brev. Lycka till!
... Visa mer
Det stämmer med momsen. Det finns ett antal företag som har svenskt momsregistreringsnummer och svenska konton att betala till. Det bokföringskonto jag skulle använda i detta fall är 5420 - programvaror. Alternativt 6230 - datakommunikation eller 6540 - IT-tjänster (men jag tolkar det som att du tar hjälp av en konsult för jobb med ex. nätverket).
... Visa mer
Om du tittar på fakturans VAT-nummer skvallrar det om att det är ett svenskt momsregistreringsnummer. (Det börjar med SE) Då har du bokfört med rätt momskonto, men konteringen i övrigt skulle jag lägga på 5910 - annonskostnader. Annars kommer du att få fel i momsredovisningen.
... Visa mer
5832 tycker jag är lämpligt konto då det handlar om kost och logi utomlands. Kostnadskonton har inga momskoder i vanliga fall, så det blir inte något problem för dig. Du kostnadsför utgiften inklusive den österrikiska momsen på det kontot. Om du nu får tillbaka momsen så krediterar du samma konto.
... Visa mer
Du kan alltså inte dra av moms från annat land. Utan totalsumman är din kostnad. Däremot finns en tjänst hos Skatteverket där du som företagare kan begära återbetalning av EU-moms kalenderåret efter. Det ska då handla om minst 50 Euro under året för att hanteras. Tjänsten fungerar mer eller mindre smidigt beroende på land (Österrike hör till de smidigare, men Rumänien...) och kräver en del arbete att fylla i formulären.
... Visa mer
Det du har gjort ser helt rätt ut. Eget kapital är den skillnad som föreningen har mellan tillgångar minus skulder. Ni har inga skulder därför blir det egna kapitalet samma som tillgångarna. Som första verifikation på nya året flyttas summan från 2069 till 2060. I ert fall flyttas 9 515:- med K 2069 och D 2060.
... Visa mer