Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Nellie Karlsson APPLICATION SPECIALIST ‎2022-01-28 11:56 )
 • 6 Svar
 • 1 gilla
 • 1512 Visningar

Information: 

Försäljning av elektroniska tjänster till icke beskattningsbara konsumenter i andra EU-länder deklarerades tidigare via Skatteverkets e-tjänst MOSS (Mini One Stop Shop). Från 1 juli 2021 har detta utökats för att även kunna registrera distansförsäljning till andra EU-länder när det gäller andra varor och tjänster. I samband med detta blev MOSS därmed OSS (One Stop Shop).

 

Denna typ av varor och tjänster ska beskattas i det land där köparen finns och det är du som säljare som ansvarar för att betala in momsen. För att underlätta redovisningen av moms har Skatteverket infört en ny e-tjänst, One Stop Shop (OSS). Läs mer på Skatteverket.

 

Du som är registrerad för OSS, samt använder faktureringsmetoden, lämnar din deklaration och betalar OSS-relaterad moms till Skatteverket. Skatteverket ser till att momsen kommer till respektive land. Den särskilda deklarationen för OSS är en helt egen deklaration. Deklarationen för OSS ingår inte i momsdeklarationen.

 

Aktivera och arbeta med OSS i Visma eEkonomi: 

Nedan hittar du information om hur du aktiverar och arbetar med OSS i Visma eEkonomi. 

 1. Aktivera OSS i Visma eEkonomi: 
  Du behöver göra vissa inställningar för att kunna arbeta med OSS i Visma eEkonomi.
  Läs mer i hjälpen om hur du aktiverar inställningar för OSS. 

 2. Skapa fakturor med OSS i Visma eEkonomi: 
  OSS gäller dig som säljer varor och tjänster till privatpersoner i andra EU-länder. Denna typ av varor och tjänster ska då beskattas i det land där köparen finns och det är du som säljare som ansvarar för att betala in momsen.
  Läs mer i hjälpen om hur du skapar fakturor med inställningar för OSS. 

 3. Skapa OSS-rapport för rapportering till Skatteverket: 
  Du kan skapa en rapport som du kan använda som underlag för rapporteringen till Skatteverket. Rapporten visar momsen per land.
  Läs mer i hjälpen om hur du skapar denna rapport.
Medverkande
Kommentarer
johanna_n
MEDLEM

Addera gärna en beskrivning hur man jobbar med manuella verifikationer. 
Vi som jobbar med e-handel och säljer till privatpersoner gör ju inga fakturor utan bokför (direktbetalda) ordrar.

EvaHolm
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Funktionen att göra manuella verifikationer fanns i perioden 210701-210930 men är nu tydligen borttagen.
Hur är det tänkt med alla kunder som jobbar med e-handel och bokför direktbetalda ordrar (som medlemmen här ovan beskriver) ska jobba nu?
Tänker Visma att det ska skapas en kund med kompletta inställningar för OSS för varje enskild transaktion? 
Det kommer ju snabbt att bli en oerhört stort antal kunder om varje privatperson ska läggas upp och ett rätt stort extra arbete, eller tänker ni att man ska lägga upp en kund för varje land?

Mikael_jo
UTFORSKARE

@EvaHolm 
Jag har löst det så jag har en "kund" för varje land, på postnummer och ort räcker det med en "." för att kunna gå vidare.

Om du har underlag du bokför emot så lägg de som en bilaga till fakturan.

Eftersom jag säljer i EUR så tycker jag det är enklast med valutahanteringen att jobba med fiktiv "kund", om jag gör en manuell verifikation så har jag ingen valutahantering.

 

Detta gör även att det är ganska lätt att hålla koll på försäljning till respektive land då det av någon anledning inte går koppla OSS försäljningarna till projekt verkar vara konto 3109 som är spärrat av någon anledning.

JgbPtl
MEDLEM

Tack för genomgången! Tyvärr har ni, precis som med det tidigare MOSS-stödet, glömt en sak: När jag väl har skapat rapporten och rapporterat till Skatteverket så ska jag förstås också betala in momsen för de olika EU-länderna. Men, hur bokför jag den transaktionen för att det ska fungera korrekt med hur eEkonomi som standard bokför "OSS-momsen"? Vilket konto och eventuell moms-kod ska användas? Detta är som klippt och skuret för ett bokföringsförslag "Inbetalning av OSS-moms" men ni verkar tyvärr, igen, ha glömt bort det steget.

Mikael_jo
UTFORSKARE

@JgbPtl 

Jo tack, detta satt jag själv med tidigare. Känns verkligen som någon har missat sista steget!

 

Det uppkommer ju även mest troligast en valutadiff också då betalningen till SKV är i EUR, osäker på hur denna ska hanteras 🤔

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

 

Som det ser ut i dagsläget så är OSS-funktionaliteten kopplad till kundfakturor, vilket innebär att om du registrerar manuella verifikationer förs de ej vidare till OSS-rapporten eller filen som går att exportera. 

 

Det går fortfarande bra att arbeta med manuella verifikationer, men viktigt att veta är att de inte förs in till rapporten eller filen. 

 

Det är inte planerat att ändra detta i dagsläget, men vi har mer oss era synpunkter på detta om vi ser att det blir ett stort behov detta.