Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2022-10-03 11:27 )
  • 5 Svar
  • 1 gilla
  • 5475 Visningar

Under Kassa- och bankhändelser i Visma eEkonomi hittar du allt du behöver för att registrera betalningar och hantera dina bankkonton. Där knyts bokföringen ihop genom att bankhändelser matchas med bokföringshändelser. De in- och utbetalningar som programmet med säkerhet kan stämma av mot kund- och leverantörsfakturor matchas dessutom helt automatiskt.

Under åren 2021-2023 fasar bankerna ut Bankgirot och filer som t ex LB. Läs Hantering av XML/P27/ISO20022/pain.001 i Visma eEkonomi »

Registrera händelser

För att registrera en in- eller utbetalning behöver programmet veta två saker, datum för transaktionen och belopp. Alla uppgifter som behövs för att registrera en betalning hittar du på ditt kontoutdrag i internetbanken.

Det finns olika sätt att registrera bankhändelser:

  • Få in kontoutdraget helt automatiskt med en bankkoppling. Läs mer om Bankkoppling i Visma eEkonomi.
  • Importera kontoutdraget från din internetbank till Visma eEkonomi.
  • Kopiera kontoutdraget från din internetbank och klistra in det i Visma eEkonomi.
  • Registrera bankhändelser manuellt.

Läs mer om de olika alternativen i vårt hjälpavsnitt om Bankhändelser.


Lagring av kontoutdraget


Du vet säkert om att räkenskapsinformation ska lagras på ett säkert sätt i 7 år. Något som många missar är att viss information som finns på kontoutdraget behöver sparas någon annanstans än hos banken, på grund av att bankerna inte nödvändigtvis sparar informationen så länge som bokföringslagen kräver. Det gäller information om inbetalningar och vem respektive inbetalning kommer ifrån. Det är nämligen information som kan behöva kopplas till en verifikation för att den ska anses komplett. 

Ett tips är därför att hämta underlaget hos banken för att koppla den till verifikationen i Visma eEkonomi och/eller spara ner kontoutdraget i stort från banken för att ha det sparat på datorn så länge som bokföringslagen kräver

OBS! Detta gäller inte om du har bankkoppling. Med en bankkoppling följer all information som finns på kontoutdraget automatiskt med till Visma eEkonomi.

Läs mer om Digitalt sparande »


Avstämning


Hur du än jobbar med dina in- och utbetalningar under Kassa- och bankhändelser - se till att Saldo per dagens datum stämmer överens med saldot på banken. Då vet du att allt är korrekt när det är dags för avstämning!

saldo.JPG

Se filmen Registrera in- och utbetalningar i Visma eEkonomi eller läs mer i hjälpavsnittet Kom igång med Kassa- och bankhändelser.

 

Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-07-18

Kommentarer
olgaalvarado
NY MEDLEM

hur kan jag skriva ut kassa och bankhändelser ??? sa jag kan dubbelkollat bokföring 

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2022-04-07 11:10 )

Hej @olgaalvarado!

Om du vill skriva ut dina kassa- och bankhändelser gör du det hos banken. Men för att förtydliga är det ingenting som du behöver göra. Så länge Saldo per dagens datum, enligt bilden ovan, stämmer överens med saldot på banken kan du känna dig trygg med att allt stämmer 🙂 

Mvh Marielle

När jag kopierar bankhändelser i Swedbank och klistrar in i E-ekonomi så försvinner bankavgifterna.
Dem är jag tvungen att lägga till manuellt.

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER

Hej @AndreasPettersson,

Det låter konstigt! Jag skulle rekommendera att du kontaktar vår support så att de kan kika på hur det ser ut och hjälpa dig vidare.

Ha en fin dag!
Marielle 

Pacsac
CHAMPION

Just bankavgifterna (i Swedbank) blir knas, eftersom det saknas "en uppgift" i den raden. (saldot blir trans. belopp)

 

Jag klistrar in i en text-editor först och lägger in "en dummie" där det saknas sedan kopierar jag det och klistrar in i eEkonomi