Supporten tipsar: Hantera kontantmetoden (bokslutsmetoden) vid årsskiftet – eEkonomi

 • 8
 • 16
 • Fråga
 • Uppdaterades för 4 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Bokför du enligt kontantmetoden, eller bokslutsmetoden som den också kallas, så bokförs vanligtvis alla händelser på betaldatumet. Dock så frångås alltid denna metod vid ett årsskifte. Har du exempelvis ett räkenskapsår enligt kalenderår och har obetalda fakturor över årsskiftet, så ska dessa tas upp i bokföringen redan den sista december. Detta för att påverka resultatet och momsen på rätt bokföringsår.

Det är dock ingenting som du själv behöver ha koll på utan programmet hanterar detta, som så mycket annat, helt med automatik. Har du bokslut nu i december och har obetalda fakturor liggandes över årsskiftet, så bokförs de med automatik som en kundfordran/leverantörsskuld den sista december där även intäkten/kostnaden samt eventuell moms tas upp.

Uppbokningen sker dock först när fakturorna registreras som betalda nästkommande år. Då skapas det alltså delvis en verifikation den sista december enligt ovan, samt en bortbokning av kundfordran/leverantörsskulden på betaldatumet.

Har ingen betalning skett på fakturan då sista momsrapporten för föregående år skapas, så görs samma typ av uppbokning den sista december med automatik. Uppbokningen kan också göras manuellt redan innan momsrapporten skapas, under Inställningar - Räkenskapsår - Redigera (ikonen "Boka upp kundfordringar och lev. skulder"). Bortbokningen av kundfordran/leverantörsskulden sker sedan först då betalningen av fakturan faktiskt registreras.
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb

Publicerades för 6 år sedan

 • 8
 • 16
Foto på RolfNilsson

RolfNilsson

 • 348 poäng 250 badge 2x thumb
Hej karl.

Nu blir jag lite konfunderad här. Jag hade en kundfaktura som förfall den 29 dec men betalades inte förrän den 6 jan. Jag hittar ingenting som visar att den räknas med på föregående år. Men detta kanske sker automatiskt när det var förfallodag året innan.

Hur kan jag se om det är rätt eller fel?
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Om kikar på konto 1510 under Bokföring - Transaktionsanalys - Huvudbok bör du se en kontering på årets sista datum, 2013-12-31. Detta gäller även om fakturan förföll till betalning före årsskiftet. Det är betaldatumet som räknas.
Foto på Stefan

Stefan

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Hej

Jag vet (och ser i huvudmenyn) att jag har kundfordringar på några tusen kr som skulle varit betalda i dec. Varför ser jag inte dessa på 1510 kontot. Använder kontantmetoden. Har ställt in rätt datumperiod.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Stefan!

Har du registrerat betalningar på fakturorna? I så fall, på vilket datum?
Foto på madebybeckis

madebybeckis

 • 1,156 poäng 1k badge 2x thumb
Hur vet programmet att det är bokslutsmetoden den skall gå efter så att säga? Måste vara någon inställning man gjorde i början? Men hur ser jag det nu?
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 93,066 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Under Inställningar - Räkenskapsår klickar du på året du vill kontrollera och knappen Redigera
Då ska du ha en markering i Kontantmetoden.
Foto på Stefan

Stefan

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
En faktura på 10 00 kr förföll till betalning i november, delbetalades med 5000 kr i dec, och således borde då resterande 5000 kr synas på 1510-kontot, eller?
Det gör den inte. Men jag ser att den ligger kvar som förfallen faktura i huvudbilden.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,402 poäng 20k badge 2x thumb
Jo, det borde den göra, men först när betalning på resterande del har registrerats efter årsskiftet som Karl skriver ovan:

"Uppbokningen sker dock först när fakturorna registreras som betalda nästkommande år. Då skapas det alltså delvis en verifikation den sista december enligt ovan, samt en bortbokning av kundfordran/leverantörsskulden på betaldatumet.

Har ingen betalning skett på fakturan då momsrapporten för sista momsperioden 2013 skapas, så görs samma typ av uppbokning den sista december. Bortbokningen av kundfordran/leverantörsskulden sker sedan först då betalningen av fakturan faktiskt registreras."
Foto på joel80

joel80

 • 1,442 poäng 1k badge 2x thumb
Jag har frågat angående det här i en annan tråd också, men tror jag förstår genom vad som skrivits här.

När jag nu börjar ett nytt år i eEkonomi där jag tidigare år kommer från Visma Enskild Firma så har jag några leverantörsfakturor som jag betalat i Januari. Jag har inte lagt in dem som en skuld vid avslut i EF och de har alltså inte påverkat resultat eller moms 2013. Om jag när jag lägger in dem i eEkonomi väljer det korrekta fakturadatumet i december 2013 så kommer eEkonomi alltså att räkna bort det här från 2014 och "tro" att det ligger på 2013... som jag ju inte har bokfört i eEkonomi alls.
Foto på Per Nyquist

Per Nyquist, Moderator

 • 43,442 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Joel!

Det stämmer att fakturadatumet är avgörande för vilket år kostnad och moms redovisas på - även när man bokför enligt kontantmetoden.
Foto på kalle

kalle

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
This reply was created from a merged topic originally titled
Hur registrera betalning av faktura utskriven o momsad förra året - eEkonomi.
Foto på christina valla

christina valla

 • 246 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Vid kontantmetoden hur bokför jag fakturor från året innan.
Foto på Torgny Adolfsson

Torgny Adolfsson

 • 176 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Jag har redan hunnit att periodisera några fakturor manuellt (genom periodisera-knappen) innan jag upptäckt den här funktionen. Får jag använda den i alla fall? Eller blir det dubbelperiodisering på de obetalda fakturorna? 
(Redigerad)
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 91,004 poäng 50k badge 2x thumb
Jag skapar en ny tråd för att kunna utreda vad som hänt /Anna

Du hittar den nya konversationen här: Periodisera faktura över årsskifte, automatiskt? - eEkonomi
Foto på stini

stini

 • 302 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Kundfaktura för december 2015, som kommer att betalas 2016. Hur bokföra detta in....
Foto på TOBI

TOBI

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Bokföring av betalning för 2015 inkommen i januari 2016.

Hej

Vissa av mina kunder betalar med Klarna vilket gör att jag får pengarna två veckor senare efter försäljningen. Jag bokför enligt kontantmetoden dvs bokför när pengarna dyker upp på kontot.

Hur bokför man när pengarna för försäljning under december 2015 landar på kontot i januari 2016? Ska jag följa kontantmetoden och bokföra det under ett nytt räkenskapsår? 

Tack på förhand!
Foto på Anders Dellien

Anders Dellien

 • 92 poäng 75 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Registrera inbetalning utan faktura E-Ekonomi.

Hej,
Jag använder normalt kontantmetoden, men för att få rätt kalenderår på de fakturor som betalas nästa år har jag försökt manuellt bokföra med fakturametoden (1510 D, 2611 K, 3041 K). Detta blir tyvärr fel, eftersom årsavstämningen inte hittar rätt inbetalningstyp på konto 1510 och jag inte kommer vidare.
Eftersom jag inte använder E-Ekonomi för att skapa fakturor vore det enklast om jag kunde göra en manuell bokföring snarare än att skapa en fiktiv faktura i E-Ekonomi. Går det?

Anders
Foto på Ebba

Ebba

 • 1,178 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

Jag är lite förvirrad nu. Jag utförde lite arbete i december månad. Jag skickade inte faktura för detta arbete förrän den 11 januari. Denna faktura förfaller den 10 februari. (Alltså, jag både skickade och kommer att få inbetalningen under 2016)

Ska dessa timmar tillhöra 2015 eller 2016?

Mvh, Ebba.
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 91,004 poäng 50k badge 2x thumb
Hej Ebba!

Detta ska tas med på momsdeklarationen för 2016.
Däremot om beloppet överstiger 5000:- kan du periodisera det om du vill att intäkten ska hamna på 2015.
Då gör du två verifikationer enligt tråden Bokföra upplupna intäkter - Administration.
Foto på Ebba

Ebba

 • 1,178 poäng 1k badge 2x thumb
Okej jag tror jag förstår! Måste jag periodisera? Eller går det lika bra att helt enkelt låta den intäkten tillhöra 2016?
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 92,334 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Som jag tolkat det så bör belopp över 5000:- periodiseras. Men kontrollera gärna med en redovisningskonsult om du är osäker.
/Anna
Foto på Anna K

Anna K

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Kontantmetoden, årsavslut, obetald faktura.

Jag bokför enligt kontantmetoden för en ideell förening som inte redovisar moms. Pga en leverantör skickat faktura till felaktig adress fördröjdes betalningen över årsskiftet. Kostnaden ska egentligen redovisas för 2015, men betalningen gjordes i januari 2016. Hur bokför jag detta? Jag har ingen lista över "alla leverantörsfakturor" (som jag lästa i checklistan för årsavstämningen). Kan man åtgärda manuellt?
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb
Hej

Jag har några kundfakturor som skapats vid sidan om bokföringsprogrammet med fakturadatum i december och som betalats i januari. Tyvärr tänkte jag inte på att boka dessa som kundfordringar innan jag bokförde betalningarna så de är bokförda som 1930 debet och 3911 kredit i januari. Hur gör jag?
Bokför enl kontantmetoden för en ideell förening som är moms och skattebefriad.

Tacksam för hjälp
//Anette
Foto på Adelina Aliu

Adelina Aliu, Moderator

 • 3,880 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Anette!

Du får bokföra fakturan i december som en kundfodring och sedan göra en ny verifikation på betalningen där du bokar bort 1510.

/Adelina 
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb
Hej

Kommer det se ut så här?
December 2015
1510 debet
3911 kredit

2016
Ny verifikation på annat datum än verifikationen på betalningen eftersom jan är låst.
1510 kredit
3911 debet

Har som sagt bokfört fakturorna i jan på
1930 debet
3911 kredit

Eller är det bättre att göra en kredit på kundfordringen som är bokförd i jan och börja om från början. Kommer i så fall inte kunna kvitta dessa mot varann då perioden är låst, Antar att jag måste få bort 3911 i år (2016) så inte intäkten finns med på 2 år.

Tacksam för ett förtydligande
//Anette
Foto på Linn Karlsson

Linn Karlsson, Fd anställd

 • 1,348 poäng 1k badge 2x thumb
Det blir rätt som du beskriver ovan!
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen

Har en ny fråga angående en kredit från en leverantör m fakt datum i jan men som avser händelser i dec.
Bokför man det som en kredit bland upplupna kostnader (dvs bland lev.fakturor som kommit efter årsskiftet men som hör till dec) el blir det en upplupen intäkt ihop med kundfakturor jag skickat efter årsslutet men som hör till dec?

Ge gärna exempel på hur konteringen kan se ut. Hur konterar man upplupna kostnader?
Jag har 2 fakturor på 5000kr (konto 6610) resp 3690kr (6615) som räknas som upplupna kostnader(dvs faktdatum jan men hör till dec) + krediten jag nämnde ovan på 4000kr (konto 4003). 


Bokför enl kontantmetoden

Behöver svar snarast
Tack på förhand
/Anette
(Redigerad)
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Foto på Anette

Anette

 • 1,272 poäng 1k badge 2x thumb
Hej

Jag tittade på den rekommenderade tråden men fick inget svar på min fråga förra året om hur man bokför en kreditfaktura från leverantör vid årets slut. Nu är jag i samma sits igen. Förra året tog jag den som upplupen kostnad som minskas dvs jag debiterade 2900 men jag tror jag gjorde fel. Så här gjorde jag:

2900 kredit 4690 kr  (5000+3690-4000)
4003 kredit 4000 kr
6610 debet 5000 kr
6615 debet 3690 kr

Detta innebär att kolumnen för debet resp kredit blir 8690.

eller skulle jag gjort:

2900 debet  4000 kr
2900 kredit 8690 kr  (5000+3690)
4003 kredit 4000 kr
6610 debet 5000 kr
6615 debet 3690 kr

Då blir kolumnen för debet resp kredit 12690.

Eller hade det varit mer riktigt att lägga den som upplupen intäkt.

Snälla finns det något som kan hjälpa mig trots påskhelg.

Hälsning Anette
Foto på Amelia

Amelia

 • 298 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Skatteskuld och kundfordringar bokslut.

Behöver hjälp att förstå detta med kundfordringar och momsskuld i förenklat bokslut.

Om vi bokfört några fakturor i december mot momskonto, intäktskonto och kundfordringar men vi fick betalt i januari 2016. Hur ska man då hantera dessa i bokslutet?

Vi har årsmoms så även momsen för dessa fakturor betalas nu i början av 2016. När bokningen av betalningen gjordes i januari så bokades kundfordringarna bort och motkontot var bankkontot. Dvs moms och intäktskonton berördes ej.

Ska man ändå ta upp dessa fakturor som kundfordringar i bokslutet 2015? Och ska momsen tas upp som en skatteskuld i bokslutet? Eller hur gör man?

Hur ska man då fylla i denna (det är första året i firman så vi hade inga kundfordringar i början av året och vi hade inga leverantrösskulder vare sig i början eller slutet av året)?

https://www.skatteverket.se/download/...

Och denna

https://www.skatteverket.se/download/...

Tacksam för svar!
Foto på Amelia

Amelia

 • 298 poäng 250 badge 2x thumb
Detta slogs samman med denna tråd av moderator Hanna Hultemark vilket jag fick ett mail om. Tyvärr kom inte hela Hannas meddelande till mig med i mailet. Så jag vet inte om hon kommenterade de länkar jag lagt in ovan. Tacksam för kompletterande svar
Foto på Amelia

Amelia

 • 298 poäng 250 badge 2x thumb
I slutänden ska siffrorna från båda dessa länkar föras in i det förenklade bokslutet, i fält B14 och B7 så jag vill förstå och veta att jag gör rätt
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej, 

Du får kontakta Skatteverket för att få hjälp med hur du fyller i de olika fälten då det är deras blanketter.

/Susan
Foto på Amelia

Amelia

 • 298 poäng 250 badge 2x thumb
Det gick inte så bra att kontakta Skatteverket, jag har redan prövat. Jag fick ett svar som visade att de inte visste någonting om detta (De visste inte ens att man även vid bokslut med kontantmetoden måste boka upp fakturorna mot moms och intäktskonton)


Någon här måste väl ha erfarenhet av vad ni tar med i ett förenklat bokslut (ignorera själva blanketten om den stör)


Tacksam för hjälp!
(Redigerad)
Foto på lottaog

lottaog

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, Jag har för det första råkat missa att kryssa i att jag skulle använda "kontantmetoden" i Visma för 2015 och nu har jag problem med bokföringen av ett par kundfakturor som skapades och betalades 2015, men som ska ligga på 2016 års resultat, då arbetet utfördes. Efter chat med Visma tidigare (då jag ännu inte insett att jag glömt kryssa i för kontantmetoden) matchade jag om inbetalningarna och satte inbetalningsdatum till Januari 2016, men intäkterna är fortfarande inkluderade i 2015 års resultaträkning. Kan ni hjälpa mig med om det finns något sätt att lösa detta nu?
(Redigerad)
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Bryter ut ditt inlägg för att slå ihop med denna tråd, https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...
/Patrik

Du hittar den nya konversationen här: Periodisera kundfaktura
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Bryter ut ditt inlägg för att slå ihop med denna tråd, https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...
/Patrik

Du hittar den nya konversationen här: Periodisera kundfaktura
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!
Bryter ut ditt inlägg för att slå ihop med denna tråd, https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...
/Patrik

Du hittar den nya konversationen här: Periodisera kundfaktura