2025-01-07
13:18
Joachim: Ja, men ändå inte riktigt. Mitt problem var ju att det inte fanns något konto för 6 % moms, som det skall vara på dessa tjänster, utan endast det konto för 25 % moms som du hänvisar till. Problemet löste sig när jag upptäckte att det fanns ett helt gäng "dolda konton" och att ett av dem avsåg varor och tjänster med 6 % moms. När jag bokförde på detta så löste programmet problemet helt i enlighet med ett råd jag hittat på Internet.
... Visa mer
2025-01-06
11:32
Vilket konto och vilket moms-alternativ gäller för bokförlags inköp av trycktjänster från annat EU-land? Tryckeriet har inte fakturerat moms.
... Visa mer
2024-04-25
17:25
Inte helt upp till mig att välja metod, tyvärr. Programmet - vare sig det nu beror på era programmerare eller på detaljerade regler och rekommendationer - har stängt många av de vägar som vi förr använde för att bokföra, tagit bort konton som vi använde osv. Det har gjort det svårare att bokföra på det sätt jag försökt göra. Det finns många fällor som man kan råka hamna i. Metoder som inte längre är tillåtna eller som anvisad fastän de inte fungerar, konton som försvunnit och ersatts av andra med andra rättsverkningar mmm. Vissa av de första åren bokförde jag allt med blyertspenna på egna manuella verifikationer på papper, vilket gjorde att man kunde experimentera fritt och uppfinna egna lösningar som var enkla och fungerade bra. Min bror, som var kamrer och bokförare, bokförde också på ett helt annat sätt än det bokföringsprogrammen idag dikterar. Han gjorde en verifikation för varje dag då något hände i bokföringen, vilken tog upp allt som hände den dagen. Då var det bra om alla fakturor kunde ha samma förfallodag. Tycker ändå att ert bokföringsprogran fungerat bra. Hade avsevärt större problem med det program vi hade före det. Däremot är vi inte helt nöjda med programmet för årsbokslut och deklaration. Det verkar inte samspela korrekt med bokföringsprogrammet i alla lägen, vilket ibland ställer till problem som kan vara triviala men tar lång tid att lösa.
... Visa mer
2024-04-25
10:24
Bokslutsprogrammet låter mig inte avsluta RÅ 2023 på grund av att RÅ 2022 har en differens på 20 öre i balansräkningen (en diff som inte hindrade att RÅ 2022 avslutades i samma program för ett år sedan). Jag har låst upp RÅ 2022 och justerat en post mot Öres- och kronutjämning med 20 öre. Balansräkningen för RÅ balanserar nu på öret. Jag har sedan laddat upp de nya värdena till bokslutsprogrammet. Nu visar det sig att bokslutsprogrammet visar andra siffror än bokföringsprogrammet. Det har där - men inte i bokföringsprogrammet - på något sätt skapats en diff på 26 öre åt andra hållet. I bokföringsprogrammet råder fortfarande balans på öret. Hur skall detta åtgärdas? Tillägg: Till min förvåning verkar bokslutsprogrammet i RÅ 2023 ha fattat att det inte längre finns någon diff.
... Visa mer
2024-04-22
14:01
Tycker för min del att det är enklare och går snabbare att hantera allt efter årets utgång, som skett i många år. Allt är ju då redovisat i kontoutdrag från mäklaren, så det är bara att skriva in. Dessutom kan man slå ihop alla räntor på kontot, alla utdelningar, alla köp och alla försäljningar mm till en bokföringsåtgärd vid årets slut. Bara betalningar och överföringar behöver redovisas när de sker. Då får man dessutom lite extra tid att reda ut eventuella problem. Någon revisor behövs knappast. Tillägg: Bör dock tilläggas att ändringar i bokföringsregler och bokföringsprogram gjort det svårare att bokföra på det sätt som alltid skett i detta nu ganska gamla bolag. När jag tog över redovisningen för många år sedan var det mycket enkelt. Man bokförde det mesta på manuella verifikationer efter eget val och kunde lätt sätta upp allt som hade med värdepapper att göra som en enda omfattande årsbokslutsverifikation, där man sedan kunde stryka och lägga till som man ville. Man behövde förstå vad man gjorde och hur det påverkade helheten. Men att man gjorde det gav full kontroll. Den friheten försvann emellertid för några år sedan. Dessutom har många av de konton vi använt "försvunnit", så att de måst bytas mot andra. Ändringarna gör det enklare för dem som inte förstår vad de gör. De har idag enkla regler att följa. Men för oss som är vana vid det gamla sättet komplicerar de. Dessa förändringar var skälet till att jag ifjor försökte mig på en övergång till bokföring av köp och försäljningar fortlöpande under året. Skulle nog ha fortsatt med det, om inte skattemyndigheten slagit till och beskattat en skenbar "nedskrivning" som följde av att vi valt ett konto som beskattningsmässigt framstår som en "beskattningsbar nedskrivning", fastän det enda vi ville var att dela upp det ursprungliga ingångsvärdet och det totalt värdefallet. Dessa borde ha bokförts på samma konto och skulle då inte ha sett ut som en nedskrivning eller föranlett någon beskattning. Det har nu visat sig att denna tolkning var korrekt och det måste undersökas om samma fel kan ha uppkommit tidigare år, i den formen att avdrag skett för samma belopp och detta beskattats gång på gång under flera år i rad. Nu har det nämligen uppstått en "extra vinst" som är avsevärt större än vinsten vid försäljningen av samtliga värdepapper under året. Denna uppkommer när 1890 nollställs (det går ju inte att ha nedskrivningar på värdepapper när man inte äger några sådana; bara att hoppas att Skattemyndigheten förstår det).
... Visa mer
2024-04-19
15:39
Dessa är placeringar. Glömde skriva att allt bokförs samtidigt inför bokslutet. Det var den metod vår revisor, eller den bokförare revisorn anlitade åt oss, använde medan vi hade revisor. Jag fortsatte på samma sätt, men blev tvungen att göra vissa ändringar. Vid ett tillfälle för länge sedan anlitade jag en revisor för att titta igenom årsredovisningen. Han gjorde aldrig det. I stället gjorde han om redovisningen av värdepapperskontot efter eget huvud. Det skapade ett visst kaos. När jag pusslade ihop det hela tog jag hjälp av ett antal olika instruktioner och modellen ovan var i princip vad jag kom fram till. I fjor försökte jag gå över till en modell där köp och försäljningar bokfördes när de uppkom. Det gav upphov till de konstigheter jag frågat om i ett annat inlägg. Det kan nog vara som du skriver, att jag bort använda ett konto som 1810 för att få det hela helt korrekt. Vid utgången av 2023 sålde jag samtliga värdepapper, bara för att undvika att samma problem med värderingen av behållna värdepapper skulle uppkomma igen. Av samma skäl har jag i år (RÅ 2023) återgått till den gamla metoden att bokföra allt i samband med årsredovisningen.
... Visa mer
2024-04-18
09:59
Bokför sedan några år värdepappersportföljen för AB:t enligt mallen nedan. Kan någon kunnig person bekräfta att detta är korrekt alternativt uppmärksamma mig på eventuella fel? MALL Räntor och utdelningar D1940 Influtna räntor K8313 Resultatföring av influtna räntor D1940 Influtna utdelningar K8341 Resultatföring av influtna utdelningar Inköp K1940 Betalning av inköpskostnaden (tillgångskonto minskar) D8350 Resultatföring av inköpskostnaden D1810 Ingående anskaffningsvärdet Aktier & Andra kontoförs som tillgång K8350 Resultatföring av värdetillskottet (anskaffningsvärdet) genom inköpet Sålda D1940 Influten likvid för sålda värdepapper K8350 Resultatföring av den influtna likviden K1800 Ingående anskaffningsvärdet på de sålda värdepapperen skrivs bort D8350 Resultatföring av värdeförlusten (anskaffningsvärdet) genom försäljningen D1890 Ingående nedskrivningen på de sålda värdepapperen skrivs bort K8350 Resultatföring av minskad nedskrivning till följd av försäljningen Justering av värden på behållna värdepapper K1890 Nedskrivning på grund av årets värdenedgång på behållna värdepapper D8273 Resultatföring av årets ökning av nedskrivningen på behållna värdepapper
... Visa mer
2024-04-17
09:32
Då har vi alltså använt 1890 på rätt sätt. Det fel som kan ha begåtts torde avse (eller ha permanentats iom) en av de sista verifikationerna RÅ 2022. I den verifikationen har saldot på 1890, som alltså avser den totala ackumulerade nedskrivningen av vilken allt eller det mesta redan resultatförts tidigare år, resultatförts mot 8370, där endast årets nedskrivning, som kan vara noll eller nära noll, borde finnas med. Skälet till att detta fel kan ha uppkommit är att jag bytte löpande "bokföringsteknik" 2022 och sedan följde en instruktion för sådan bokföring som angav att saldot på 1890 skulle resultatföras mot 8370. Detta är fel om saldot på 1890 beräknats på samma sätt som tidigare år, vilket jag tror men ännu inte hunnit kontrollera.
... Visa mer
2024-04-11
07:36
Tack. Men min fråga är hur jag skall rätta felet, förutsatt att det är ett fel, vilket jag tror att det är. Felet har ingenting med någon försäljning (eller något köp) att göra (allt sådant är korrekt bokfört), utan handlar endast om värdering av behållna värdepapper och redovisningen av dessas värden enligt inventering såsom uppdelat på två konton (värde och nedskrivning), där ingångsvärdet minus total nedskrivning skulle användas i balansräkningen, men endast årets nedskrivning dras av som nedskrivning i resultaträkning. Jag skall ju fortfarande kontrollräkna, men vill veta hur jag skall hantera ett fel innan jag gör det, eftersom det kan visa sig omfatta ett flertal tidigare räkenskapsår och jag behöver göra allt på en gång för att inte glömma några detaljer och sedan strula till det. (Jag anlitade en gång när jag hade mycket bråttom en revisor för att titta igenom bolagets bokföring och kolla om något såg konstigt ut. Han gjorde inte det, utan gjorde i stället om bokföringen av värdepappren efter eget huvud. Det ledde till ett visst kaos. Därefter har ett antal konstigheter uppdagats över åren, där hans sätt att bokföra inte gått ihop med det sätt som jag och den revisor bolaget tidigare hade använde.) Det skulle möjligtvis kunna vara som du skriver, men tror inte det. Vågar i vart fall inte chansa på det utan måste kontrollräkna allt. I så fall skulle väl beloppet motsvara årets (RÅ 2022) nedskrivning av alla behållna värdepapper. Det belopp som är bokfört på båda kontona motsvarar nog i stället den totala nedskrivningen (minus den totala uppskrivningen) under ett antal år av alla behållna värdepapper, inte årets nedskrivning. Detta torde vara korrekt i balansräkningen, såsom detta bokförts tidigare, där det alltså blir ingångsvärdena minus den totala värdenedgången, men i så fall bör väl det avsevärt lägre belopp (har för mig att det till och med var noll, men måste som sagt kontrollera allt) som svarar mot årets nedskrivning stå i resultaträkningen. Som jag skrev har Skatteverket redan rättat taxeringen och skatt betalas enligt detta, så någon rättelse av deklarationen tror jag inte behövs för den sakens skull.
... Visa mer
2024-04-09
09:09
Det finns ju två konton som heter "Nedskrivning av kortfristiga placeringar", ett balanskonto (1890) och ett resultatkonto (8370). På resultatkontot bokförs förluster under året. På balanskontot bokförs i princip skillnaden mellan anskaffningsvärdet och aktuellt värde, när det är negativt. I bokföringen för RÅ 2022 råkade jag efter inventering av misstag skriva in det belopp som skulle stå på balanskontot på båda dessa konton. Så vitt jag förstår borde det ha varit noll (eller nästan noll) i saldo på resultatkontot 8370, medan det belopp som står på balanskonto 1890 antagligen är korrekt (skall fortfarande kontrollräkna, men exakta belopp har ingen betydelse för min fråga). MIN FRÅGA: Hur får jag ordning på detta? Vill ju inte att det blir något fel som hänger kvar i RÅ 2023:s redovisning. Jag ser tre alternativ, men inget är lockande. Det brukar finnas enklare lösningar när något gått fel. 1. Måste jag låsa upp bokföringen för RÅ 2022 och lägga till en rättelseverifikation sist under RÅ 2022. Hur skall det i så fall gå till? Jag får ju en extra vinst som behöver räknas ut exakt med skattekonsekvenser och allt samt bokföras mot något konto för fritt eget kapital. Då måste väl i stället hela bokföringen, årsredovisningen och deklarationen göras om. Men Skatteverket har ju redan rättat och detta kommer ju på skattekontot efter utgången av 2022. 2. Eller kan jag justera detta med en rättelseverifikation i början eller slutet av 2023? Hur gör jag i så fall? Tycker det borde räcka med att rätta, så att det blir korrekt siffror vid utgången av 2023. Är dock rädd för att någonting skulle kunna bli fel, till exempel så att bolaget får betala dubbel skatt på beloppet (en skatt 2022, en 2023, då det belopp skattemyndigheten återfört 2022 åter kommer att beskattas). 3. Eller kan jag låta detta vara och nöja mig med att bokföra allt annat korrekt under RÅ 2023? Fast i så fall får jag väl också en extra vinst RÅ 2023, som jag redan taxerats för som hänförlig till RÅ 2022?
... Visa mer
2023-05-21
10:02
När jag idag försöker avsluta räkenskapsåret 2022 har Deklarations och årsredovisningsprogrammet pausat redovisningsåret och låst datumet för årsstämma och signatur i fastställelseintyget till den 1 maj, då allt var klart och skulle lämnas in. Datumet går inte att ändra och ingenting annat fungerar heller som det ska i detta program. Det verkar faktiskt som att en del information som skrivits in raderats, däribland resultatdisposition, och att ingenting över huvud taget går att ändra. Har nu äntligen hittat förklaringen efter sökning på Google (gick inte att hitta något vid sökning i hjälpen eller på supportforumet). Programmet tar sig för att "pausa" räkenskapsåret efter ett år som inte är låst. Har snart fått nog av programmet för gott.
... Visa mer
2023-05-21
09:56
1Gilla
Jag fick hjälp med att hitta felaktigheter som Deklarations och årsredovisningsprogrammet tycks ha gjort i en låst period genom att köra siffrorna i ett annat bokslutsprogram, som direkt upptäckte dessa fel, vilka hade med omföringen av årsvinsten att göra. Fick sedan hjälp med att låsa upp, på ett tredje ställe, ett räkenskapsår som redan var upplåst på två ställen och stod som upplåst i båda programmen utom just där betalningen skulle göra, men ändå visade sig vara låst. Låste upp en månad och kunde äntligen göra en enkel justering för att eliminera 26 öres diff i balansräkningen. När jag idag försöker avsluta räkenskapsåret har Deklarations och årsredovisningsprogrammet pausat redovisningsåret 2022 och låst datumet för årsstämma och signatur i fastställelseintyget till den 1 maj, då allt var klart och skulle lämnas in, men felaktigheter skapade av Deklarations och årsredovisningsprogrammet satte stopp för detta. Datumet går inte att ändra och ingenting annat fungerar heller som det ska i detta program. Har snart fått nog av programmet för gott.
... Visa mer
2023-05-15
15:54
Det jag försökt förklara är att detta redan är gjort - minst ett tiotal gånger - och att det inte fungerar. Jag upprepar: "Jag har låst upp årets redovisning. Den står som upplåst i bokföringsprogrammet och i bokslutsprogrammet. Men när jag försöker bokföra bort diffen (kassan mot öresavrundning) vägrar bokföringsprogrammet med hänvisning till att perioden är låst, vilket det alltså inte finns någon annan indikation på än just detta felmeddelande." Jo, jag har hittat en indikation till. Långt upp på sidan för "Kassa- och bankhändelser" står det: "Bokföring låst t.o.m december 2021". Det spelar ingen roll vad jag gör. Bokföringen för 2021 är tydligen låst i alla fall (och diffen på 26 öre, som uppkom när bokslutsprogrammet bestämde sig för att inte längre avrunda siffrorna i balansräkningen, i 2021 års utgående balans hindrar mig från att göra årsredovisning och deklaration för ÅR 2022). Jag har jobbat med detta i minst tre veckor. Det brukar ta högst tre dagar.
... Visa mer
2023-05-15
14:47
Nu har jag gjort som så, att jag laddat upp bokförda data från bokföringsprogrammet till ett bokslutsprogram på nätet. Det programmet hittade två fel hänförliga till automatiska verifikationer från bokslutsprogrammet och levererade en korrekt åtsredovisning sedan dessa verifikationer tagits bort. När jag därefter försöker bokföra i VIsmans bokslutsprogram händer det märkliga saker. Balansräkningen i bokslutsprogrammet börjar visa ören, dvs det avrundar inte längre. En diff på 26 öre uppstår i balansräkningen i årsbokslutet för 2021. Den diffen är omöjlig att ta bort. Jag har låst upp årets redovisning. Den står som upplåst i bokföringsprogrammet och i bokslutsprogrammet. Men när jag försöker bokföra bort diffen (kassan mot öresavrundning) vägrar bokföringsprogrammet med hänvisning till att perioden är låst, vilket det alltså inte finns någon annan indikation på än just detta felmeddelande.
... Visa mer
2023-05-15
08:24
Du har ju i alla fall informationen att Deklarations- och årsredovisningsprogrammet påstår att det finns diffar i ingående balanser i balansräkningen, fastän några sådana inte finns i de båda aktuella årens bokföring. Det borde ju vara en viktig och upplysande ledtråd.
... Visa mer
2023-05-15
08:17
Har talat med supporten för nu gangska länge sedan. De har lovat återkomma, men strunat bara i det. Har inte många dar på mig att göra deklaration och årsredovisning. Deklarations- och årsredovisningsrogrammet tillåter ju inte detta, utan påstår att det finns fel i ingående balanser, fastän några sådana inte finns, om inte programmet har orsakat dem.
... Visa mer
2023-05-07
13:20
Konstigt att bokföringen för RÅ 2020 var helt okay när den låstes 2021, likaså bokföringen för RÅ 2021, när den låstes 2022, men när jag skulle bokföra 2022 fanns det plötsligt ett mindre fel i ingående balans för RÅ 2022, vilket ledde till en diff som visar sig har överförts från RÅ 2021. Men i bokföringen för RÅ 2021 fanns ingen diff, utan den var överförd från låsta RÅ 2020. Men inte heller i RÅ 2020 fanns det någon diff. Nu har jag låst upp allt och noterat vad som verkar vara en mindre förändring, troligen någon form av automatisk rättelse, i bokföringen från RÅ 2020. För detta år finns fortfarande ingen diff, men däremot finns - precis som förut! - för RÅ 2021 i Deklarations- och årsredovisningsprogrammet en diff för 2021 och en diff för ingående balans för RÅ 2021 (någon diff fanns inte innan jag låste upp i bokföringen för RÅ 2021, förutom den som orsakades av diffen från 2020 (som nu är borta, om den över huvud taget funnits, vilket jag inte tror). Diffen verkar alltså på något mystiskt sätt ha skapats i övergången mellan den korrekta UB för RÅ 2020 och den enligt programmet inkorrekta IB för 2021. Det ligger nu några felaktiga Årsverifikationer sist i bokföringen för RÅ 2020. Dessa har skapats genom att jag låst och låst upp bokföringen ett antal gången under min felsökning och skall tas bort automatiskt av programmet när bokföringen låses upp. Jag är dock inne på att bokföra bort dessa med en manuell verifikation innan jag låser nästa gång, för kanske är det där felet - som verkar ligga i programmet (bokföringen för de enskilda åren är ju korrekt) - gömmer sig. Risken är väl dock att en sådan åtgärd ger upphov till större problem.
... Visa mer
2023-05-05
11:13
1Gilla
Tack! Verkar vara som jag gjort. Bra att få det tydligt och översiktligt.
... Visa mer
2023-05-05
11:11
Tack! Hade hoppats på något sådant. Ska försöka få ordning på detta i eftermiddag. Hör av mig på mailen om det inte fungerar.
... Visa mer
2023-05-05
08:52
Skulle ha gjort bokslut & deklaration för vårt AB avseende RÅ 2022 i helgen. När den skulle avslutas vägrade programmet med hänvisning till bristande balans i balansräkningen sedan 2021. Det var en överraskning, eftersom 2021 års bokföring varit låst för ett år sedan, vilket enligt supporten inte är möjligt om det finns en diff i balansräkningen. Ringde på måndagen supporten när den öppnade och fick besked om mindre än en minuts väntetid. Efter en halvtimme fick jag svar. Det blev ett trögt samtal. Jag hade tre frågor, men samtalet kom mest att handla om ogrundade ifrågsättanden av min information. Fråga 1. Går det att låsa en bokföring med diff i balansräkningen? Svar nej efter att ett mycket bestämt förnekande av att bokföringen varit låst avfärdats med bevis i form av inlägg här som jag gjorde ifjor. Fråga 2. Går det att hitta sena ändringar i bokföringen för ett år, dvs sådana som skett efter att bokslutsarbetet för året avslutats och årsbokslut och deklaration inlämnats. Svar: i princip ja. Fråga 3. Kan en diff skapas av Årsboksluts/Deklarationsprogrammet. Svar: mycket bestämt nej. Jag bad också om kostnadsfri hjälp med att hitta felet, eftersom det på något sätt skapats utan min medverkan efter att jag lagt sista handen vid bokslutsarbetet. Supporten lovade tala med chefen och återkomma lite senare, vilket inte skett. När jag sökte efter sena ändringar i bokföringen för 2021 hittade jag inga. Allt stämde. Däremot fanns det en diff som förts över från 2020, ett år vars bokföring varit låst sedan ungefär två år tillbaka, dvs under bokslutsarbetet 2021 för RÅ 2020. Jag har svårt att avgöra om bokföringen för 2020 innehåller några fel. Såvitt jag kan se är den helt korrekt och felaktigheterna finns i de balans- och resultaträkningar som finns i Årsboksluts/Deklarationsprogrammet, dvs det program som låste bokföringen efter att ha konstaterat att den var helt korrekt. (Dessutom finns en mindre diff i 2022 års bokföring, vilket inte är liks förvånande eftersom det är den jag primärt jobbar med.) Jag överväger nu att låsa upp bokföringen för 2020 och låta de siffror som står där stå kvar och allt därefter ändras i enlighet med detta. Sannolikt försvinner då diffen i balansräkningen (den visar sig i ett "extra" resultat i resultaträkningen, vilket jag gissar balanserar diffen). Jag har nu egentligen fyra frågor. En premiss är att diffen i balansräkningen ligger på 1.686 kr. 1. Är det tillåtet att låsa upp 2020 års bokföring på detta sätt och sedan låta allt styras av vad som finns i bokföringen i stället för vad som finns i årsredovisningen och deklarationen för 2020? 2. Tillåter Årsboksluts/Deklarationsprogrammet att man gör så? Måste i så fall ändringarna laddas in även där (dvs siffrorna för 2020 och 2021)? 3. Måste jag även inge ny årsredovisning och deklaration för 2020 och 2021 (om det nu skulle bli någon skillnad där)? 4. Om nu detta skulle bedömas som en stuntsak som inte kräver några ändringar i formella handlingar, går det i så fall att på något sätt "bokföra bort" diffen, tex genom att skriva ner bolagets skuld till mig mot något resultatkonto? Är det i så fall tillåtet?
... Visa mer
2023-04-30
08:59
Håller på att gå över till löpande bokföring av köp och försäljning av värdepapper (kortfristiga placeringar). Funderar över hur man gör detta enklast. Har tidigare följt Bokföringstips som rekommenderar löpande bokföring mot resultatkontot 8350, vilket känns som en onödig omväg i vart fall vid inköp. Överväger därför att gå över till en såvitt jag förstår snabbare och enklare metod som förespråkats i några inlägg här, nämligen att man bokför inköp direkt emot tillgångskontot 1810 (inköpet påverkar ju inte resultatet, så bokföring på 8350 är onödig). Blir då osäker på hur försäljningar ska bokföras. Hittade följande (tydligast, men för kortfattat för mig) i ett inlägg från 2019-01-05 22:26. Det är fråga 3 och 4 som jag inte riktigt förstår (har klippt bort fråga 1 och 5 som handlar om helt andra saker): Fråga: "Hur ska konteringen se ut steg för steg: - - - 2. Köp av aktie Debet xx Kredit xx ( är det i detta steg anskaffningsvärdet bokas?) görs det vid varje köp eller kan det göras 1ggr år? 3. Försäljning aktie Debit xx Kredit xx 4. Vinst= Kredit 8350 Debet xx Förlust=Debet 8350" - - - Svar: " mikael pettersson MEDLEM 2019-01-06 00:28 - - - 2 debet 1810 kredit 1930 , ja nu bokas anskaffnnngsvärdet för varje köp 3 [Frågan: Försäljning aktie Debit xx Kredit xx] debet 1930, kredit 1810 4 [Frågan: Vinst= Kredit 8350 Debet xx Förlust=Debet 8350] ja - - - Mikael" Mina frågor: Såvitt jag förstår är 3 och 4 samma verifikation. Vilka värden ska då bokföras, förutom bokföringen på i mitt fall 1940 (inte 1930)? Anskaffningsvärdet? Bokförda värdet? Betalningens belopp? Vinsten/förlusten på affären framräknas ju utifrån skillnaden (plus eller minus) mellan anskaffningsvärdet och vad som influtit vid försäljningen, så detta värde förefaller mest närliggande. Är det mest korrekt/enklast? I så fall justeras differens i förhållande till bokförda värdet efter inventeringen vid årets slut. Det borde väl kunna godtas, men kanske mer korrekt, åtminstone formellt, att föra bort hela bokförda värdet på den sålda aktien etc när den lämnar bolaget (redovisar bara vid årets slut)? (Väljer man betalningens belopp får även vinsten/förlusten bokföras senare, vilket är vad jag gjort hittills, men känns som sagt onödigt otympligt.)
... Visa mer
2022-05-06
09:42
Pacsac: Tack! Men nej, det är en sådan leverantörsfaktura som programmet gör. Vill kunna skriva ut dem och sätta först när vi samlar flera leverantörsfakturor på en sådan.
... Visa mer
2022-05-06
08:07
1Gilla
Har talat med supporten. De hittade inte något sätt att ändra låsningen till digital inlämning. Vi fick Stryka detta på dokumenten och skriva under manuellt fastän det inte fanns någon rad för detta. De skulle titta vidare på problemet. Låsningarna avseende datum försvann när vi gjorde redovisningen för 2021 olåst, fastän vi var överens om att detta egentligen inte borde påverka. Årsredovisningen görs ju normalt sist, sedan man fått fram deklarationsblanketterna och årets skatt; i vart fall är det olika saker.
... Visa mer
2022-05-02
10:24
Försöker få till en årsredovisning och ett årsstämmoprotokoll att lämna till BV. Nu har emellertid programmet låst sig på digital inlämning. Det verkar såvitt jag kan finna inte gå att ändra. Dessutom har såväl årsredovisningen som årsstämmoprotokollet två olika datum. Läste att datum ska kunna ändras vid Underskrifter, men där är också ett äldre datum låst och går inte att ändra. Hur ska jag göra? Ser snart ingen annan råd än att göra rättelser med bläck på utskriften och skicka in. Datum för utbetalning av utdelning är också fel och verkar låst.
... Visa mer
2022-04-19
17:41
Vill bara stämma av att jag tänker rätt. Hade en mindre nedskrivning efter inventering på kortfristiga finansiella placeringar på konto 1810 per 2020-12-31. Per 2021-12-31 hade värdet på dessa tillgångar stigit väsentligt över bokfört värde. Därefter har börsen sjunkit tillbaka en hel del. Jag planerar att återföra den mindre nedskrivningen, men inte göra någon uppskrivning därutöver. Är detta korrekt? Har läst har att man i regel inte kan "skriva upp" värdet på finansiella placeringar och det uttrycket omfattar antagligen språkligt sett även återföring av en nedskrivning. Har dock svårt att motivera en nedskrivning, även om den är mindre, i aktuellt läge.
... Visa mer
2022-04-09
09:31
AnnicaL: Fakturan är svensk, men det är andra konstigheter. Fakturan är på 523,00 SEK och "innehåller" moms. Kreditfakturan blir däremot på 458 kr utan moms. Summa 458,00 SEK Moms 65,10 SEK Öresavrundning -0,10 SEK Totalt 523,00 SEK Har försökt betala fakturan, men får då följande felmeddelande: "Ett fel uppstod. Stäng programmet och försök igen. Om du behöver hjälp för att komma vidare, kontakta vår support och ange tidpunkt för händelsen och en kort beskrivning av problemet." Supporten har inte kunnat hjälpa mig trots upprepade försök.
... Visa mer
2022-04-08
16:11
Har en gammal faktura som ligger sedan 2019. Ett företag i ett annat EU-land beställde utan att åberopa momsfrihet, men krävde det ändå efter att de fått se fakturan. Gjorde en ny faktura och försökte med supportens bistånd ta bort den gamla, vilket totalt misslyckades. Om jag försöker kreditera den får jag frågan "Vill du även kvitta den ursprungliga kundfakturan mot kreditfakturan?". Oavsett om jag svarar ja eller nej får jag sedan samma besked: "Det finns 1 fel... Fakturan överskrider det belopp som finns kvar att kreditera på den ursprungliga fakturan." Det går således inte att kreditera fakturan. Inte heller finns ens alternativet kundförlust bland "Åtgärder". Finns det över huvud taget någon metod för att få bort denna, så att den inte längre genererar skatt (för att uttrycka det grovt förenklat)?
... Visa mer
2022-04-08
15:07
Hade förberett en sådan verifikation. Men läste någonstans att om man använder programmet Årsredovisning och Deklaration skall detta ske automatiskt. Så verkar dock inte ha skett. Så frågan gällde mer om det kunde ha blivit något fel i årsredovisningen eller deklarationen på grund av att denna bokföring inte skett per automatik. Kanske bara en oklar syftning etc i instruktionen, så att detta ändå ska göras manuellt?
... Visa mer
2022-04-08
13:55
Har just börjat förbereda för årsavstämningen av räkenskapsåret 2021 (kalenderår). Upptäcker då för första gången att jag har ett saldo på kontot 2099 Årets resultat (minussaldo). Detta saldo står kvar sedan 2020, närmare bestämt från en "Årsverifikation 2020-12-31", som verkar vara årets sista verifikation, genererad av deklarationsprogrammet. Det är första gången det har hänt att konto 2099 inte varit tömt. Eftersom jag använt Vismas program för Årsredovisning och Deklaration borde väl resultatet har överförts automatiskt? Har jag råkat göra något fel? Har det i så fall påverkar årsredovisningen och/eller deklarationen?
... Visa mer
2022-04-01
09:31
Det stämmer att detta har varit ett problem länge och att det går att klistra in om man krymper bilden extremt mycket och har god syn, så att man kan se vad som finns på skärmen när bilden är så miniatyrartad. Jag har tyvärr inte möjlighet att släppa in någon i min dator. Det är också något som generellt sett kan vara vådligt. Tycker det är konstigt att just detta fönster, till skillnad från flera andra fönster, inte går att flytta på skärmen eller justera storleksmässigt.
... Visa mer
2022-03-30
08:41
Plötsligt går det inte längre att klistra in kontoutdrag. Fönstret har flyttats neråt på skärmen så att knappen för att klistra in hamnat under skärmens botten. Den är låst där. Det hjälper inte hur jag än ändrar inställningarna för att försöka får fram dem. Att minska skärmen påverkar absurt nog inte fönstrets höjd, bara dess bredd. Verkligen en lyckad ändring!
... Visa mer
2021-03-30
10:29
Har i fjor och i år köpt och sålt ovanligt många finansiella instrument (särskilt fondandelar men även annat) i vårt aktiebolag. Undrar nu om det finns någon genväg för att få fram det ingående anskaffningsvärdet (som ska krediteras respektive debiteras konto 8350). Har Avanza som nätmäklare, ifall det skulle ha betydelse. Kan man åtminstone förenkla genom att betrakta de värdepapper som fanns vid räkenskapsårets början som de först sålda, även om det gjorts inköp innan totala antalet sålts; dvs man räknar efter principen "först in-först ut" i stället för att räkna fram ingångsvärdet vid varje köp individuellt, vilket skulle ta lång tid. (Har inte bokfört dessa "affärer" löpande under året, utan gör en verifikation på rubbet inför bokslutet, men det spelar antagligen ingen roll i sammanhanget. Kanske skulle det dock underlätta om man bokförde transaktion för transaktion, fast även det skulle ta sin tid.)
... Visa mer
2019-08-05
07:36
Jo, jag känner till den varianten också, men det är ju bara ytterligare en version på temat fiktiva betalningar. Skall jag ha sådana i bokföringen vill jag att de skall vara lätta att hitta och klart identifierbara vid behov, vilket de i högre grad blir om jag lägger dem som två mötande betalningar under samma dag på ett annat kassakonto än det som brukar användas för övriga betalningar. Detta borde gå att lösa på annat sätt än med fiktiva betalningar.
... Visa mer
2019-08-04
07:10
Nja, att på detta sätt dra av avgifter som behöver bokföras separat vid en utbetalning är knappast ovanligt. Det borde programmet kunna hantera. Har svårt att förstå att alla dessa spärrar skulle vara nödvändiga. Det går ju ändå att gå runt dem genom att bokföra på manuella verifikationer, men då försvinner ju viktiga fördelar med systemets förenklingar. Praktiskt kan detta lösas med två fiktiva betalningar - en in och en ut - om inte Visma har någon bättre lösning.
... Visa mer
2019-08-03
12:01
Nej, det fungerar inte för mig. Det var vad jag försökte göra, men det gick inte. Därav min fråga. Egen kontering finns inte som alternativ.
... Visa mer
2019-08-03
08:16
Fakturan (verifikationen) kan bara ändras genom en inbetalning, men ingen sådan har skett. Betalningen (verifikationen) kan bara ändras genom korrigering av momskod och det hjälper ju inte här.
... Visa mer
2019-08-03
08:11
Hmm... Problemet är inte ett konteringsproblem, utan ett praktiskt problem skapat av spärrar i bokföringsprogrammet. Fakturan ligger som en kundfaktura, dvs enligt mallen för "kundfaktura" i systemet. Den är alltså inte bokförd genom en manuell verifikation som kan ändras av mig, utan skapad i systemet med dess spärrar mot ändringar. Det är dessa spärrar som skapar problemet. Om jag försöker lösa det med en manuell verifikation kommer fakturan att kvarstå som obetald till det belopp som inte inbetalats.
... Visa mer
2019-08-03
07:06
1Gilla
En kund har gjort ett köp i vår Internetbutik hos Textalk och fakturerats på vanligt sätt, så en kundfaktura på det belopp kunden skall betala finns i systemet. Säg att fakturan är på 477 kr. En utbetalning kommer från Textalk på detta belopp minus kortavgift om 17,31 kr. Kortavgiften betalas inte av kunden, så den skall inte finnas med på fakturan. Inbetalningen bokförs mot kundfakturan som sedan visar ett obetalt belopp om 17,31 kr. Hur bokför jag på ett enkelt sätt detta mot fakturan? Skulle i princip vilja matcha fakturan direkt mot kontot för bankavgifter. Men programmet tillåter endast att betalningar bokförs mot fakturan. Inte heller tillåter det att man ändrar i kundfakturan för att lägga till kortavgiften som en kostnad i efterhand. Börjar jag manipulera med något annat konton, såsom plusgirokontot, kommer det kontot att visa fel saldo. Hur gör jag?
... Visa mer
2019-04-21
12:28
Var det inte värre än så! 🙂
... Visa mer
2019-04-21
06:57
1Gilla
Har i många år haft ett mindre belopp stående på kontot 1480 Förskott för varor och tjänster. Det verkar bero på ett fel som gjorts av en bokförare som tidigare anlitats. En faktura skulle ha blivit betald två gånger. Men så har såvitt jag kunnat finna inte skett. Även om så skulle ha skett är detta preskriberat idag, så fordringen kan inte göras gällande. Skulle gärna vilja skriva bort detta belopp och dra av mot ett resultatkonto. Kan man göra det och hur skall man i så fall göra?
... Visa mer
2019-04-16
07:45
Jag lade den på konto "1680 Andra kortfristiga fordringar" i stället. Därmed borde det vara korrekt, eftersom det handlar om en kortfristig fordran på banken som under de aktuella dagarna inte är kopplad till något specifikt konto. Vad banken "noterar" är ju inte bara en notering, utan är bestämmande för innehållet i just det avräkningsförhållande som utgör bankkontot. Att lämna felaktiga siffror över årsskiftet i systemet skapar erfarenhetsmässigt stora problem, eftersom det sedan inte går att få ut en korrekt årsredovisning eller en korrekt deklaration från programmet för något av åren.
... Visa mer
2019-04-16
06:54
Ja, fast då får man ju dras med felaktiga siffror, vilket kräver följdkorrigeringar vilka som alltid måste göras på två konton. Jag gjorde i stället så, att jag förde över pengarna till Öres- och kronavrundningskontot när de drogs från det ena kontot för att sedan föra tillbaka dem det datum då de dök upp på det andra kontot. På så vis blev siffrorna i årsredovisning och deklaration automatiskt rätt och jag slipper fundera mer över dem. Undrar dock om programmet har en bättre lösning.
... Visa mer
2019-04-16
06:20
1Gilla
Hur bokför jag - tekniskt i ert program - EN överföring mellan två egna bankkonton, där kontoföringen på de olika kontona har skett på olika dagar och därmed hamnat inom olika räkenskapsår?
... Visa mer